10 verborgen pareltjes in Friesland die je moet bezoeken

Friesland staat bekend om haar uitgestrekte weilanden, pittoreske dorpjes en lange stranden. Maar naast deze bekende trekpleisters heeft Friesland nog veel meer verborgen pareltjes die niet te missen zijn tijdens een vakantie in deze noordelijke provincie. In dit artikel worden 10 van deze verborgen pareltjes besproken, die je zeker moet bezoeken.

De Bonifatiusbron in Dokkum

Dokkum is bekend als de stad van Bonifatius, de heilige die in deze Friese stad werd vermoord. Maar wist je dat er in het centrum van Dokkum ook een Bonifatiusbron is te vinden? Deze bron werd in 754 door Bonifatius ontdekt en wordt nog steeds gebruikt door de lokale bevolking om geneeskrachtig water te halen.

Het Woudagemaal in Lemmer

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd gebouwd in 1920 en is nog steeds in gebruik bij hoog water in Friesland. Het Woudagemaal is een UNESCO-werelderfgoed en een bezoek waard om te zien hoe het gemaal werkt.

Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag

Beetsterzwaag is een pittoresk dorpje dat bekend staat om haar prachtige landgoederen. Landgoed Lauswolt is hier een van de mooiste voorbeelden van. Het landgoed is omringd door een prachtig park en heeft een hotel waar je kunt genieten van een luxe overnachting.

Het Elfstedenbruggetje in Bartlehiem

Bartlehiem is vooral bekend vanwege de Elfstedentocht, die hier langs komt. Maar ook het Elfstedenbruggetje in Bartlehiem is een bezoek waard. Dit bruggetje staat symbool voor de Elfstedentocht en is een populaire fotolocatie onder toeristen.

Het Planetarium in Franeker

Het Planetarium in Franeker is een unieke attractie in Friesland. Het planetarium werd in 1781 gebouwd door Eise Eisinga in zijn eigen huis. Het planetarium is nog steeds te bezoeken en geeft een indrukwekkende kijk op het zonnestelsel.

Het stoomtreinmuseum in Sneek

Het Nationaal Modelspoor Museum en Stoomtram in Sneek is een must-see voor liefhebbers van modeltreinen en stoomtrams. Het museum heeft een indrukwekkende collectie modeltreinen en een werkende stoomtram die door het Friese landschap rijdt.

De Blokhuispoort in Leeuwarden

De Blokhuispoort was ooit een gevangenis in Leeuwarden, maar is nu omgebouwd tot een cultureel centrum. Je kunt hier diverse exposities bezoeken, maar ook genieten van een hapje en drankje in de voormalige cellen.

Het Kleine Kerkje in Oosterbierum

Het Kleine Kerkje in Oosterbierum is een van de kleinste kerken van Friesland. Deze prachtige kerk is geheel gerestaureerd en heeft een bijzondere uitstraling. Je kunt hier genieten van rust en stilte, maar ook diverse concerten bijwonen.

Het stervormige stadje in Stavoren

Stavoren is een oude havenstad en heeft een unieke bouwstructuur. De stad is in een stervorm gebouwd en daarom ook wel bekend als het stervormige stadje. Een bezoek aan Stavoren is een perfecte manier om kennis te maken met de rijke historie van Friesland.

De Tsjerkebuorren in Jorwert

Tsjerkebuorren is een historisch straatje in Jorwert dat bekend staat om haar prachtige huizen en kerk. Het straatje is een oase van rust en biedt een kijkje in het leven van vroeger.

Conclusie

Friesland heeft naast de bekende trekpleisters nog veel meer te bieden. De verborgen pareltjes die hierboven zijn genoemd zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Of je nu houdt van historie, natuur of cultuur: in Friesland vind je het allemaal.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de verborgen pareltjes van Friesland?

Friesland heeft naast de bekende trekpleisters nog veel meer te bieden. De verborgen pareltjes die hierboven zijn besproken zijn onder andere het Woudagemaal, het Planetarium en het Kleine Kerkje.

Wat is er te doen in Friesland?

In Friesland is van alles te doen. Zo kun je genieten van de prachtige natuur, een bezoek brengen aan historische stadjes of een museum bezoeken. Ook zijn er diverse sportieve activiteiten te ondernemen, zoals zeilen of fietsen.

Hoe kom ik in Friesland?

Friesland is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Er rijden diverse treinen, bussen en in de zomermaanden kun je ook met de boot naar Friesland reizen.

Is Friesland ook geschikt voor kinderen?

Friesland is zeker geschikt voor kinderen. Zo zijn er diverse attractieparken, dierentuinen en musea die leuk zijn voor jong en oud. Ook is er volop gelegenheid om te spelen en te zwemmen in de vele meren die Friesland rijk is.

Welke tijd is het beste om Friesland te bezoeken?

Friesland is het hele jaar door mooi om te bezoeken, maar de zomermaanden zijn het populairst vanwege het mooie weer en de vele activiteiten die er dan georganiseerd worden. Ook in de wintermaanden heeft Friesland haar charme met de vele sfeervolle kerstmarktjes en evenementen.

Over ons

Informatie