Bezoek aan Natuurmuseum Fryslân: leer meer over de flora en fauna van Terherne

Ben je op zoek naar een leuk en educatief uitje voor het hele gezin? Breng dan een bezoek aan Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden en ontdek meer over de flora en fauna van Terherne en omstreken. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het museum en laten we je zien wat je allemaal kunt verwachten.

Geschiedenis van het museum

Het Natuurmuseum Fryslân is opgericht in 1950 en heeft sindsdien vele veranderingen ondergaan. Het museum was oorspronkelijk gericht op de natuurhistorie van Friesland, maar heeft inmiddels een veel breder scala aan tentoonstellingen en activiteiten.

Locatie en openingstijden

Het museum is gevestigd aan de Schoenmakersperk 2 in Leeuwarden. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Tijdens de schoolvakanties geldt een aangepast rooster en is het museum ook op maandagen geopend.

Wat is er te zien en te doen?

Het museum heeft verschillende permanente tentoonstellingen en wisselende exposities. Bij binnenkomst sta je direct in de ontvangsthal met een indrukwekkende walvis-sculptuur. Je kunt hier een audiotoer krijgen in verschillende talen waaronder Nederlands, Engels, Fries en Duits.

Terherne in beeld

De eerste tentoonstelling die je tegenkomt is “Terherne in beeld”. Hier ontdek je meer over de flora en fauna van dit mooie Friese dorp. Er zijn verschillende interactieve elementen zoals een houten loopbrug, een nestkastjeswand en een grote lichtbak waarop je kunt zien welke dieren er in de omgeving voorkomen.

Op expeditie in Fryslân

In deze tentoonstelling neem je deel aan een expeditie door Friesland waarbij je onder andere kennismaakt met de verschillende landschappen en de dieren die daar leven. Ook hier zijn verschillende interactieve elementen zoals voeldozen en een “schatkist” waarin je kunt ontdekken wat er allemaal te vinden is in het Friese landschap.

De ommelanden van Leeuwarden

Deze tentoonstelling gaat over de omgeving van Leeuwarden en de flora en fauna die daar te vinden zijn. Er is onder andere een projectiescherm waarop je de verschillende landschappen kunt zien en waarin de seizoenen voorbijkomen.

De natuur in de stad

In deze tentoonstelling ontdek je hoe de natuur de stad heeft veroverd. Je vindt hier bijvoorbeeld informatie over de stadsduif en de wilde bij. Er zijn verschillende interactieve elementen zoals een “muizenstad” waarin je zelf kunt zien hoe de verschillende dieren de stad gebruiken.

Tijdelijke exposities

Het museum heeft regelmatig tijdelijke exposities die vaak aansluiten op een bepaald thema of een actueel onderwerp. Zo was er bijvoorbeeld een tentoonstelling over biodiversiteit en een tentoonstelling over de Waddenzee. Check voor actuele informatie de website van het museum.

Rondleidingen en activiteiten

Het Natuurmuseum Fryslân organiseert verschillende activiteiten en educatieve programma’s voor kinderen en volwassenen. Zo zijn er vaak workshops en speciale rondleidingen. Het is mogelijk om een kinderfeestje te vieren in het museum en er zijn ook educatieve programma’s voor scholen.

Praktische informatie

– Het museum is goed toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
– Er is een café aanwezig waar je iets kunt eten en drinken.
– Het museum heeft een museumwinkel waar je leuke souvenirs en cadeautjes kunt kopen.
– Er zijn kluisjes aanwezig waar je je jas en andere spullen kunt opbergen.

Conclusie

Een bezoek aan het Natuurmuseum Fryslân is een leuk en educatief uitje voor het hele gezin. Met verschillende permanente tentoonstellingen en wisselende exposities is er voor iedereen wel iets te ontdekken. Door de vele interactieve elementen is het museum ook leuk voor kinderen. De rondleidingen en activiteiten maken het plaatje compleet.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik parkeren bij het museum?
Ja, er zijn verschillende parkeergarages in de buurt van het museum.

2. Kan ik online kaartjes kopen?
Ja, via de website van het museum kun je kaartjes kopen voor het museum.

3. Is het museum geschikt voor kinderen?
Ja, het museum is leuk voor zowel kinderen als volwassenen.

4. Kan ik een rondleiding boeken?
Ja, het is mogelijk om een rondleiding te boeken. Dit kan via de website van het museum.

5. Zijn er speciale activiteiten voor kinderen?
Ja, het museum organiseert regelmatig workshops en andere educatieve programma’s voor kinderen.

Over ons

Informatie