Bezoek de leukste kleine dorpjes van Overijssel.

Overijssel is een prachtige provincie in het Oosten van Nederland, vol met historische stadjes en charmante kleine dorpjes. Hoewel grote steden zoals Zwolle en Enschede bekend zijn, zijn de kleine dorpjes vaak verborgen schatten die de moeite waard zijn om te ontdekken. Hier zijn de leukste kleine dorpjes van Overijssel die je moet bezoeken als je de regio verkent.

Giethoorn – het Venetië van Nederland

Giethoorn is een klein dorpje dat bekend staat om zijn waterwegen en bruggen, die het een bijna Venetiaans uiterlijk geven. Gelegen in de buurt van Steenwijk, is Giethoorn een populaire bestemming voor toeristen van over de hele wereld. Je kunt hier varen in de wateren en de prachtige huizen bewonderen die langs de oevers staan.

Ootmarsum – de parel van Twente

Als je op zoek bent naar iets minder toeristisch, dan is Ootmarsum misschien wel de juiste keuze. Dit kleine stadje in Twente is een waar juweeltje, vol met oude gebouwen, smalle straatjes en gezellige cafés. Kunstliefhebbers zullen genieten van de vele kunstgalerijen en musea die hier te vinden zijn.

Delden – historische charme

Delden is een dorp dat bekend staat om zijn kasteel Twickel, dat al meer dan 700 jaar in privébezit is. Het kasteel en het omliggende park zijn open voor bezoekers en bieden een kijkje in het verleden van deze historische plek. Het dorp zelf heeft ook veel te bieden, met zijn mooie oude gebouwen en gezellige winkels en restaurants.

Diepenheim – het kleinste stadje van Nederland

Diepenheim is het kleinste stadje van Nederland, maar het heeft veel te bieden qua historie en cultuur. Het is omgeven door prachtige natuur en het heeft een rijk verleden als kunstenaarsdorp. Er zijn verschillende musea en galerijen te vinden in het dorp, evenals een aantal prachtige kastelen en landhuizen.

Blokzijl – pittoreske havenstad

Blokzijl is een pittoresk havenstadje dat ooit een belangrijk handelscentrum was. Tegenwoordig is het een prachtige plek om te bezoeken, vol met historische gebouwen en gezellige cafés. Maak een wandeling langs de kade, bewonder de oude pakhuizen en geniet van de serene sfeer die hier heerst.

Holten – dorp in de bossen

Holten is een klein dorpje dat midden in de bossen ligt, ideaal voor liefhebbers van natuur en wandelen. Het bekende natuurgebied de Sallandse Heuvelrug is hier vlakbij en biedt prachtige wandel- en fietsroutes. Bezoek het Natuurmuseum Holterberg om meer te leren over de geschiedenis en de natuur van dit gebied.

Vollenhove – monumentale stad

Vollenhove is een monumentale stad die rijk is aan historie. Gelegen aan het water en omringd door prachtige tuinen en parken, is het een perfecte plek voor een wandeling. Breng een bezoek aan het streekmuseum Het Olde Staduus en bewonder de vele oude gebouwen die in dit stadje te vinden zijn.

Gramsbergen – middeleeuws dorp

Gramsbergen is een middeleeuws dorp dat aan de Vecht ligt. Het heeft een rijke geschiedenis en veel oude gebouwen, waaronder een kasteel en een molen. Het is een heerlijke plek om te wandelen en te genieten van de oude sfeer die hier nog steeds voelbaar is.

Vilsteren – pittoreske omgeving

Vilsteren is een pittoresk dorpje dat omringd wordt door prachtige natuur. Het ligt aan de rivier de Vecht en heeft een reputatie als toevluchtsoord voor kunstenaars en schrijvers. Bezoek de oude kerk en geniet van de rust en de prachtige omgeving.

Rossum – rustig en landelijk

Rossum is een rustig dorpje in het hart van Overijssel, omringd door landelijke gebieden. Het heeft een rijke geschiedenis en veel monumentale gebouwen, waaronder een kasteel en een oude molen. Er zijn ook veel mooie wandelroutes te vinden in de omgeving.

Giethmen – verborgen schat

Giethmen is een klein dorp dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het is zeker een bezoekje waard. Het ligt in een prachtige groene omgeving en heeft een aantal mooie oude gebouwen. Bezoek de oude kerk of maak een wandeling langs de Vecht.

De Lutte – wellness en wandelen

De Lutte is een klein dorpje dat bekend staat om zijn wellnessfaciliteiten en zijn mooie wandelroutes. Het ligt in een prachtig natuurgebied en biedt veel mogelijkheden om te ontspannen en tot rust te komen. Bezoek het Arboretum Poort Bulten voor een mooie wandeling door de tuinen.

Zalk – idyllisch aan de IJssel

Zalk is een idyllisch dorpje dat aan de IJssel ligt. Het heeft veel historische gebouwen en een mooie kerk. Het is een heerlijke plek om te wandelen of te fietsen langs de rivier. Neem een kijkje in de oude kerk of breng een bezoek aan het historisch museum.

Hasselt – stadje met sfeer

Hasselt is een klein stadje dat bekend staat om zijn sfeervolle centrum en historische gebouwen. Het ligt aan het Zwarte Water en biedt veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Bezoek de Grote Kerk of bewonder de vele oude huizen en pakhuizen die hier te vinden zijn.

Heino – rustiek en natuurrijk

Heino is een rustig dorp dat omringd wordt door natuur en bosgebieden. Het heeft een rijke geschiedenis en veel oude boerderijen en gebouwen. Bezoek de Kasteel Het Nijenhuis of maak een wandeling langs de mooie landgoederen in de omgeving.

Als je Overijssel wilt verkennen, zijn deze kleine dorpjes zeker de moeite waard om te bezoeken. Ze bieden allemaal iets unieks en geven je een echte indruk van de historie en de schoonheid van deze prachtige provincie.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de beste tijden om deze dorpjes te bezoeken?
– Elk seizoen heeft zijn eigen charme, maar de lente en de zomer zijn ideaal voor een bezoek vanwege het weer en de bloeiende natuur.

2. Hoe kom ik het beste van dorp naar dorp?
– Het beste kun je een auto huren of gebruik maken van het openbaar vervoer. Ook fietsen is een populaire manier om de dorpjes te verkennen.

3. Zijn deze dorpjes duur om te bezoeken?
– Nee, de meeste dorpjes zijn gratis om te bezoeken. Er kunnen wel kosten zijn voor bepaalde attracties of activiteiten.

4. Zijn er ook kindvriendelijke activiteiten in deze dorpjes?
– Ja, veel van de dorpjes hebben kindvriendelijke activiteiten, zoals speeltuinen en kindermusea.

5. Welke dorpjes zijn het beste bereikbaar vanuit Zwolle of Enschede?
– Giethoorn, Ootmarsum, Delden en Hasselt zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Zwolle. Vollenhove, Zalk, Heino en Gramsbergen zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Enschede.

Over ons

Informatie