Brouwerijtoerisme in België: bezoek de beste brouwerijen en proef de smaak van het land

België is beroemd om zijn bier en heeft een lange geschiedenis van brouwen. Het is een land waar brouwerijen die al eeuwenlang bestaan naast moderne brouwerijen bestaan. Brouwerijtoerisme is de laatste jaren flink toegenomen, omdat reizigers uit alle hoeken van de wereld de smaak van het Belgische bier willen ontdekken. In dit artikel nemen we je mee op een reis langs enkele van de beste brouwerijen van België.

Brouwerij Cantillon in Brussel

Brouwerij Cantillon is een traditionele brouwerij die al sinds 1900 actief is en zich als enige in België uitsluitend richt op het brouwen van lambiek en geuze bier. De brouwerij is gelegen in Brussel en staat bekend om zijn ambachtelijke technieken die generaties lang zijn doorgegeven. Je kunt tijdens de rondleiding door de brouwerij meer leren over het brouwproces en de geschiedenis van het bedrijf, en natuurlijk een aantal van hun unieke bieren proeven.

Brouwerij De Halve Maan in Brugge

Brouwerij De Halve Maan is een andere iconische brouwerij die je niet mag missen als je brouwerijen in België bezoekt. De brouwerij is gelegen in het hart van Brugge en heeft al meer dan 500 jaar oude familierecepten in gebruik. Hun meest populaire bier is de Brugse Zot, een fris en fruitig bier dat inmiddels een van de bekendste bieren van het land is. Bij De Halve Maan vind je ook een museum dat meer inzicht geeft in de geschiedenis en het brouwproces.

Brouwerij Rodenbach in Roeselare

Brouwerij Rodenbach is vooral beroemd om zijn oud bruin bier, een bier dat bekend staat om zijn zurige smaak dankzij een mengsel van jong en oud bier. De brouwerij ligt in Roeselare en is al sinds 1821 actief, en is inmiddels wereldwijd bekend. De brouwerij produceert ongeveer 90% van de flesjes oud bruin bier die wereldwijd worden verkocht.

Brouwerij Duvel Moortgat in Breendonk

De brouwerij die verantwoordelijk is voor het produceren van het bekende Duvel bier, is Duvel Moortgat. Deze brouwerij produceert een van de meest iconische Belgische bieren en is gelegen in Breendonk. Hun bier staat bekend om zijn rijke, moutige smaak en het hoge alcoholpercentage. Tijdens de rondleiding op de brouwerij wordt het brouwproces geïllustreerd en kun je een van de Duvel bieren proeven.

Brouwerij Het Anker in Mechelen

Brouwerij Het Anker is gelegen in Mechelen en gaat terug tot de 15e eeuw. Het is een van de oudste brouwerijen van het land en staat bekend om zijn robuuste, donkere Gouden Carolus Classic bier. De brouwerij biedt daarnaast ook de mogelijkheid om overnacht in het brouwerijhotel, een unieke belevenis voor bierliefhebbers.

Brouwerij De Sint-Sixtusabdij in Westvleteren

De Sint-Sixtusabdij heeft een reputatie opgebouwd als de thuisbasis van het ‘beste bier ter wereld’, de Westvleteren. Het is een van de weinige brouwerijen in België die produceert enkel bieren die afkomstig zijn van de abdij zelf. De brouwerij is gelegen in Westvleteren en is geen typisch toeristische attractie. Eenmaal per maand kun je op de website plaatsen reserveren om een paar flesjes te kopen, deze zijn snel uitverkocht.

Andere Brouwerijen om te bezoeken

België heeft honderden brouwerijen die het ontdekken waard zijn en waarvan sommigen ook een rondleiding geven. Hier zijn nog een paar andere brouwerijen waar je kunt genieten van de smaken van Belgisch bier:

– Brasserie de la Senne – Brussel
– Brouwerij Huyghe – Melle
– Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde
– Brouwerij St. Bernardus – Watou

Hoe een brouwerijtour te boeken

De beste manier om een brouwerij in België te bezoeken, is door een rondleiding te boeken. De prijzen en tijden variëren per brouwerij, dus het is belangrijk om vooraf te kijken welke brouwerijen je wenst te bezoeken en op welke tijdstippen tours beschikbaar zijn. Boeken kan meestal online direct bij de brouwerij.

Nuttige tips voor het plannen van je brouwerijtour

Hier zijn een paar nuttige tips om je te helpen het meeste uit je brouwerijtour te halen:

– Plan de tour van tevoren en bepaal welke brouwerijen je wilt bezoeken
– Houd er rekening mee dat sommige brouwerijen gesloten kunnen zijn tijdens bepaalde dagen of feestdagen
– Zorg voor voldoende tijd tussen de brouwerijtours om te voorkomen dat je oververzadigd raakt
– Eet voldoende voedsel tussen de brouwerijtours door om te voorkomen dat je te dronken wordt

Conclusie

België biedt bierliefhebbers de unieke kans om enkele van ‘s werelds beste brouwerijen te bezoeken en de smaak van het land te ervaren. Een brouwerijtour is een geweldige manier om meer te leren over het brouwproces en de geschiedenis van de bierindustrie in België. Met een gevarieerd aanbod aan brouwerijen, is er voor elk wat wils in België. Plan je volgende reis naar België en ontdek de smaak van het land.

Veelgestelde vragen

1. Wat maakt Belgisch bier anders dan andere bieren?
Belgisch bier staat bekend om zijn grote variëteit aan smaken en stijlen. Elk bier heeft een unieke smaak en karakter, omdat het brouwproces verschilt per brouwerij. Het gebruik van verschillende soorten mout, hop, gist en water maakt elk bier anders.
2. Wat is het beste seizoen om België voor brouwerijtoerisme te bezoeken?
Hoewel brouwerijtoerisme in België het hele jaar door populair is, zijn de lente en de zomer populaire seizoenen omdat het weer aangenaam is en er buitenactiviteiten mogelijk zijn.
3. Moet ik van tevoren reserveren?
Ja, het is aan te bevelen om vooraf te boeken om zeker te zijn van een plek op de rondleiding. Sommige brouwerijen zijn alleen toegankelijk op afspraak.
4. Kan ik bier kopen tijdens de rondleiding?
Ja, bij de meeste brouwerijen is het mogelijk om ter plaatse bier te kopen en soms ook souvenirs.
5. Kan ik kinderen meenemen op een brouwerijtour?
Sommige brouwerijen bieden rondleidingen die geschikt zijn voor kinderen, maar veel brouwerijen vermijden het om jonge kinderen mee te laten lopen vanwege veiligheidsredenen en de aanwezigheid van alcohol. Het wordt aanbevolen de desbetreffende brouwerijen vooraf te raadplegen.

Over ons

Informatie