De geschiedenis van Corsica: de belangrijkste historische gebeurtenissen en bezienswaardigheden.

Corsica is een prachtig eiland in de Middellandse Zee, dat bekend staat om zijn ongelooflijke natuurlijke schoonheid en fascinerende geschiedenis. Het eiland heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de prehistorie. In dit artikel zullen we de belangrijkste historische gebeurtenissen en bezienswaardigheden van Corsica verkennen, zodat je beter kunt begrijpen wat dit eiland zo speciaal maakt.

De Prehistorie van Corsica

Corsica kan bogen op een prehistorische beschaving die teruggaat tot 6.500 v.Chr. Er is weinig bekend over deze beschaving, maar er zijn verschillende interessante archeologische vindplaatsen die inzicht kunnen geven in hoe Corsica er vroeger uitzag. Een van de belangrijkste vindplaatsen is Filitosa, waar fascinerende beelden en megalithische structuren zijn gevonden die teruggaan tot het neolithicum.

Ancient Corsica

In de tijd van de oude Grieken was Corsica bekend als ‘Kalliste’, wat ‘het meest prachtige’ betekent. Het eiland kende een opeenvolging van beschavingen, waaronder de Etrusken, de Carthagers en de Romeinen. Tijdens de Romeinse overheersing bloeide Corsica op als een belangrijk commercieel centrum.

De Middeleeuwen

In de middeleeuwen werd Corsica geregeerd door de Pisanen en de Genuezen. Deze twee machten vochten voortdurend om controle over het eiland. Tijdens deze periode werd Corsica verdeeld in verschillende onafhankelijke feodale staten. Sommige van deze staten, zoals die van Cinarca en Bozio, hielden stand tot het midden van de 18e eeuw.

Corsica onder het gezag van de Republiek Genua

In de late middeleeuwen zwoer Corsica trouw aan de Republiek Genua en bleef gedurende 500 jaar haar invloedssfeer vallen. Tijdens deze periode ontstond er een welvarende lokale elite die zich toelegde op de landbouw en de handel en veel gebouwen neerzette die tot op de dag van vandaag getuigen van hun existentie. Een van de populairste attracties op Corsica is het oude centrum van Bastia, dat nog steeds getuigt van de Genuese architectuur.

Corsica onder het gezag van Groot-Brittannië

In 1793 werd Corsica overgenomen door Groot-Brittannië nadat een opstand tegen Genua was uitgebroken. Het eiland werd geregeerd door de beroemde generaal Pasquale Paoli, die zich inspande om een onafhankelijke staat te stichten. Ondanks zijn inspanningen bleef Corsica echter onder Brits gezag tot 1796, toen het werd overgedragen aan de Fransen.

De Franse tijd

Corsica werd in 1811 officieel een deel van Frankrijk. Tijdens de Franse overheersing werd Corsica getransformeerd en werden er veel infrastructuurwerken uitgevoerd. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden die tijdens deze periode werden gebouwd zijn de citadel van Bastia, het huis van Napoleon Bonaparte en de kathedraal van Ajaccio.

Bezienswaardigheden op Corsica

Als je Corsica bezoekt, zijn er enkele belangrijke bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden op Corsica:

Filitosa

Filitosa is een van de belangrijkste prehistorische vindplaatsen op Corsica. Hier kun je millennia oude beelden, menhirs en andere structuren bewonderen die getuigen van een vroege beschaving.

Bonifacio

Bonifacio is een indrukwekkend middeleeuws stadje dat op de witte kliffen aan de zuidkust van Corsica is gebouwd. Het is een geweldige plek om doorheen te wandelen en het biedt een prachtig uitzicht op de zee.

Calanches de Piana

De Calanches de Piana is een ongelofelijk landschap van gigantische roodachtige rotspartijen die boven de turquoise zee uittorenen. Het is een van de meest bijzondere landschappen in heel Europa.

Scandola

Scandola is een beschermd natuurgebied op Corsica waar je een prachtig uitzicht hebt op de middellandse zee. Het is de perfecte plek om te wandelen en te genieten van de natuur.

Citadel van Bonifacio

De Citadel van Bonifacio is een indrukwekkend fort dat boven het oude stadje uittorent. Het is een geweldige plek om de geschiedenis van Corsica te ontdekken.

Conclusie

Corsica is een eiland van ongelooflijke schoonheid en fascinerende geschiedenis. Door de eeuwen heen heeft dit eiland de ene na de andere beschaving aangetrokken en heeft het een unieke cultuur en identiteit ontwikkeld. Door enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden op Corsica te bezoeken, kun je deze geschiedenis en cultuur zelf ontdekken.

Veelgestelde vragen

Wat is de oudste archeologische vindplaats op Corsica?

De oudste archeologische vindplaats op Corsica is Filitosa, dat teruggaat tot het neolithicum.

Wanneer werd Corsica overgenomen door Groot-Brittannië?

Corsica werd in 1793 overgenomen door Groot-Brittannië tijdens een opstand tegen Genua.

Wat zijn enkele van de belangrijkste middeleeuwse bezienswaardigheden op Corsica?

Enkele van de belangrijkste middeleeuwse bezienswaardigheden op Corsica zijn de Citadel van Bonifacio en het oude centrum van Bastia.

Wat zijn de Calanches de Piana?

De Calanches de Piana is een van de meest bijzondere landschappen in heel Europa met gigantische roodachtige rotspartijen die boven de turquoise zee uittorenen.

Welke zijn de belangrijkste Franse bezienswaardigheden op Corsica?

Enkele van de belangrijkste Franse bezienswaardigheden op Corsica zijn de citadel van Bastia, het huis van Napoleon Bonaparte en de kathedraal van Ajaccio.

Over ons

Informatie