De geschiedenis van het fort Trsat in Rijeka

Het fort Trsat, gelegen in de stad Rijeka in Kroatië, is een bezienswaardigheid die veel toeristen trekt. Het fort heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van het fort Trsat.

Prehistorie

De eerste bewoners van het gebied dat nu Rijeka heet, waren de Illyriërs. Zij bouwden hunebedden en stenen cirkels op de heuvels rond de stad, waaronder de heuvel waar het fort Trsat later zou worden gebouwd.

Romeinse tijd

In de 2e eeuw na Christus namen de Romeinen de controle over het gebied over en bouwden ze een castrum (een Romeins fort) op de heuvel van Trsat. Het fort diende als verdediging tegen invallen van de barbaarse stammen uit het noorden.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen veranderde het fort van eigenaar en werd het overgenomen door de Kroatische vorsten. In de 13e eeuw werd het fort versterkt en uitgebreid door de Frankopan-familie, een van de machtigste adellijke families van het gebied.

Venetiaanse periode

In de 15e eeuw werd het fort veroverd door de Venetianen, die het gebruikten als militaire basis om hun macht over de Adriatische Zee te vergroten. Tijdens deze periode werd het fort versterkt en uitgebreid met nieuwe gebouwen, zoals de kerk van Onze Lieve Vrouw van Trsat.

Ottomaanse invasies

In de 16e en 17e eeuw begonnen de Ottomanen aanvallen uit te voeren op Kroatië en de omliggende gebieden. Het fort van Trsat was een belangrijk doelwit vanwege zijn strategische ligging. In 1593 werd het fort veroverd door de Ottomanen, die het kortstondig gebruikten als militaire basis.

19e eeuw

In de 19e eeuw verloor het fort Trsat zijn militaire functie en werd het omgebouwd tot een gevangenis door de Oostenrijkers. Tijdens deze periode werden veel van de Middeleeuwse gebouwen binnen het fort vernietigd of beschadigd.

Moderne tijd

In de 20e eeuw werd het fort Trsat gerestaureerd en omgebouwd tot een toeristische attractie. Tegenwoordig is het fort een populair bezoekerscentrum met een indrukwekkend uitzicht over de stad Rijeka.

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel kost het om het fort Trsat te bezoeken?
Antwoord: De toegang tot het fort Trsat is gratis.

2. Moet ik een gids inhuren om het fort Trsat te bezoeken?
Antwoord: Nee, het is niet nodig om een gids in te huren. Er zijn informatieborden die uitleg geven over de geschiedenis van het fort.

3. Hoe lang duurt een bezoek aan het fort Trsat?
Antwoord: Een bezoek aan het fort Trsat duurt meestal ongeveer 1-2 uur.

4. Is het fort Trsat toegankelijk voor rolstoelen?
Antwoord: Helaas is het fort Trsat niet volledig toegankelijk voor rolstoelen, vanwege de oneffen ondergrond en de trappen.

5. Wanneer is het fort Trsat geopend?
Antwoord: Het fort Trsat is dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur.

Over ons

Informatie