De geschiedenis van Hollandscheveld: ontdek de interessante verhalen achter deze historische plaats

Hollandscheveld is een historisch dorp gelegen in de gemeente Hoogeveen in de provincie Drenthe. Het is een plek met een rijke geschiedenis en er zijn vele interessante verhalen te vinden die teruggaan tot eeuwen geleden. In dit artikel zullen we de geschiedenis van Hollandscheveld ontdekken en de verhalen achter deze historische plaats blootleggen.

De oorsprong van Hollandscheveld

Het dorp Hollandscheveld dankt zijn naam aan de vele landerijen en weilanden die in het verleden aan de vele Hollandsche boeren werden verpacht. Het werd voor het eerst genoemd in geschriften uit de 13e eeuw als ‘Hollandscamp’. Het dorpje was destijds slechts een enkele boerderij op de grens van het Drentse veengebied. Later ontstonden er meer boerderijen en werd het gebied ontgonnen.

De Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Hollandscheveld bezet door de Duitse bezetter en werden er diverse bunkers gebouwd, onder andere bij de middelbare school en de boerderij van Boer Claassen. Deze bunkers zijn nog steeds te zien in Hollandscheveld.

De kerken van Hollandscheveld

Hollandscheveld heeft twee kerken: de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Kerk. De Hervormde Kerk stamt uit de 14e eeuw en is een markant gebouw in het dorp. De Gereformeerde Kerk is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers uit Hollandscheveld.

Veenkoloniale cultuur

Hollandscheveld is gelegen in een gebied dat bekend staat om de veenkoloniale cultuur. Dit betekent dat het gebied is ontstaan door de turfwinning. Veel mensen verdienden hier in het verleden hun brood mee. In Hollandscheveld zijn nog steeds enkele turfvaarten te vinden die herinneren aan deze tijd.

Monumenten en gedenkstenen

In Hollandscheveld zijn diverse monumenten en gedenkstenen te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers die hier vielen. Ook zijn er meerdere monumenten ter ere van de bevrijding van het dorp te vinden.

Molens

Hollandscheveld heeft meerdere molens gehad in het verleden. De laatste molen ‘De Hoop’ is in 1916 afgebroken. Er wordt momenteel gewerkt aan het herbouwen van deze molen. Ook is er nog een elektrische windmolen te vinden aan de Hoogeveenseweg.

Dorpsfeesten

Hollandscheveld kent diverse dorpsfeesten, zoals Oranjefeesten, feestweken en jaarlijkse kermissen. Deze feesten trekken veel bezoekers en zijn erg gezellig.

Sportverenigingen

Hollandscheveld heeft diverse sportverenigingen, waaronder een voetbalclub en een gymnastiekvereniging. Deze verenigingen zijn nauw verbonden met het dorp en organiseren diverse activiteiten.

Landmarks

Hollandscheveld heeft meerdere landmarks, waaronder het Wendelingpad, een wandel- en fietsroute door het prachtige buitengebied van het dorp. Ook het Beekdal van het Oude Diep en de Riegshoogtendijk zijn bekende landmarks in de omgeving.

Onderwijs

Hollandscheveld heeft meerdere scholen, waaronder een basisschool en een middelbare school. Deze scholen zijn erg belangrijk voor de lokale gemeenschap en veel kinderen uit Hollandscheveld gaan hier naar school.

Kunst en cultuur

Hollandscheveld heeft diverse kunst- en cultuuractiviteiten, zoals concerten, exposities en theaterstukken. Ook zijn er diverse kunstenaars actief in het dorp die regelmatig hun werk tentoonstellen.

De natuur van Hollandscheveld

Hollandscheveld heeft prachtige natuur, zoals het natuurgebied Beekdal van het Oude Diep en de veenkoloniale landschappen. Ook zijn er diverse wandel- en fietsroutes door het gebied.

Toerisme

Hollandscheveld is een populair toeristisch gebied vanwege de natuur en de vele historische bezienswaardigheden. Er zijn diverse campings, vakantieparken en bed and breakfasts te vinden waar toeristen kunnen verblijven.

De huidige stand van zaken

Hollandscheveld is tegenwoordig een levendig dorp met een sterke gemeenschap. Er zijn diverse initiatieven om het dorp te verduurzamen en te moderniseren, zoals de herbouw van de molen en de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Conclusie

Hollandscheveld is een dorp met een rijke geschiedenis en veel interessante verhalen. Van de turfwinning tot de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, er is veel te ontdekken in dit historische dorp. Het is een plek die zeker een bezoek waard is voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, natuur en cultuur.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de geschiedenis van Hollandscheveld?
2. Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Hollandscheveld?
3. Hoeveel molens heeft Hollandscheveld gehad?
4. Wat voor dorpsfeesten worden er gevierd in Hollandscheveld?
5. Wat is er te doen in de natuur van Hollandscheveld?

2. De belangrijkste bezienswaardigheden in Hollandscheveld zijn de kerken, bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, molens en monumenten. Ook zijn er diverse landmarks en kunst- en cultuuractiviteiten te vinden in het dorp.

3. Hollandscheveld heeft meerdere molens gehad in het verleden. De laatste molen ‘De Hoop’ is in 1916 afgebroken. Er wordt momenteel gewerkt aan het herbouwen van deze molen. Ook is er nog een elektrische windmolen te vinden aan de Hoogeveenseweg.

4. Hollandscheveld kent diverse dorpsfeesten, zoals Oranjefeesten, feestweken en jaarlijkse kermissen. Deze feesten trekken veel bezoekers en zijn erg gezellig.

5. Hollandscheveld heeft prachtige natuur, zoals het natuurgebied Beekdal van het Oude Diep en de veenkoloniale landschappen. Ook zijn er diverse wandel- en fietsroutes door het gebied.

Over ons

Informatie