De geschiedenis van Hoogersmilde: Een reis door de tijd

Hoogersmilde, een klein dorp in het oosten van Nederland, heeft een lange en interessante geschiedenis. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de tijd en ontdekken we de hoogte- en dieptepunten van dit bijzondere dorp.

De vroege geschiedenis van Hoogersmilde

Hoewel er weinig bekend is over de prehistorische geschiedenis van Hoogersmilde, zijn er wel verschillende archeologische vondsten gedaan die suggereren dat het gebied al duizenden jaren geleden bewoond was. Zo zijn er bijvoorbeeld vele oude grafheuvels ontdekt in de bossen rondom het dorp.

Van veenkolonie tot welvarend boerendorp

In de late Middeleeuwen was de omgeving van Hoogersmilde vooral bebost en moerassig. Pas in de 17e eeuw begon men het gebied te ontginnen en te gebruiken voor landbouw. Het dorp groeide al snel uit tot een welvarend boerendorp, met een eigen kerk en meerdere molens. Er werden verschillende veenkanalen gegraven om transport over water mogelijk te maken, waardoor de handel floreerde.

De Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Hoogersmilde een belangrijke locatie voor het verzet. Zo werden er verschillende onderduikers ondergebracht in het dorp en vonden er regelmatig saboteursacties plaats tegen de Duitse bezetters. Helaas liep het dorp ook veel schade op tijdens de oorlog, met name door geallieerde bombardementen. Na de bevrijding moest er dan ook veel worden opgebouwd.

Hoogersmilde vandaag de dag

Tegenwoordig is Hoogersmilde een rustig en vredig dorp, met zo’n 2.000 inwoners. Het is vooral bekend vanwege de prachtige natuur rondom het dorp, zoals het Drents-Friese Wold en het natuurgebied Fochteloërveen. Bezoekers kunnen hier heerlijk wandelen, fietsen en genieten van de rust en stilte van het platteland.

De bezienswaardigheden van Hoogersmilde

Als je Hoogersmilde bezoekt, zijn er een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Zo is er bijvoorbeeld de oude houtzaagmolen ‘De Weyert’, die nog steeds in bedrijf is. Ook de kerk van Hoogersmilde is een bezoekje waard, met zijn prachtige glas-in-loodramen en indrukwekkende toren.

Wandelen en fietsen in de omgeving

Een van de grootste trekpleisters van Hoogersmilde is de prachtige natuur rondom het dorp. Wie van wandelen en fietsen houdt, kan hier zijn hart ophalen. Er zijn verschillende routes uitgestippeld door het Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen, variërend van korte wandelingen tot lange fietstochten.

De geschiedenis ontdekken in het Veenpark

Vlakbij Hoogersmilde ligt het Veenpark, een openluchtmuseum waar je de geschiedenis van het veengebied kunt ontdekken. Hier vind je onder andere een oude turfstekerij en een plaggenhut, waar je kunt zien hoe de veenarbeiders vroeger leefden en werkten.

Feesten en evenementen in Hoogersmilde

Hoogersmilde is een gezellig dorp met een actief verenigingsleven. Er worden regelmatig feesten en evenementen georganiseerd, zoals de jaarlijkse kermis en de zomermarkt. Ook zijn er verschillende sportverenigingen actief in het dorp, waaronder een voetbalclub en een tennisvereniging.

Het belang van het behoud van de lokale geschiedenis

Het is belangrijk om de geschiedenis van Hoogersmilde levend te houden, zodat we kunnen leren van het verleden en ons erfgoed kunnen koesteren. Daarom worden er regelmatig lezingen en workshops georganiseerd over de geschiedenis van het dorp en worden er nieuwe initiatieven ontwikkeld om het erfgoed te behouden.

Een dagje uit in Hoogersmilde

Wil je Hoogersmilde bezoeken en er een dagje uit van maken? Begin dan bij het VVV-kantoor, waar je informatie kunt krijgen over de bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving. Maak vervolgens een wandeling of fietstocht door het Drents-Friese Wold, bezoek de houtzaagmolen en de kerk van Hoogersmilde, en sluit de dag af met een heerlijke maaltijd bij een van de lokale restaurants.

Hoogersmilde tijdens de coronacrisis

Ook Hoogersmilde heeft te maken gekregen met de gevolgen van de coronacrisis. Veel lokale ondernemers hebben het moeilijk gehad en evenementen moesten worden afgelast. Toch zijn er ook nieuwe initiatieven ontstaan om de gemeenschap te steunen, zoals lokale bezorgdiensten en online activiteiten.

De toekomst van Hoogersmilde

Hoogersmilde heeft een rijke geschiedenis en een mooie omgeving, maar er liggen ook uitdagingen in de toekomst. Zo is er in de regio veel krimp en vergrijzing, waardoor het aantal inwoners van het dorp afneemt. Toch zijn er ook kansen, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van toeristische arrangementen die mensen naar het gebied trekken.

Conclusie

Hoogersmilde is een bijzonder dorp met een lange en interessante geschiedenis. Van prehistorische grafheuvels tot welvarende boerendorp en van verzet tijdens de oorlog tot prachtige natuur en moderne initiatieven. Er is genoeg te ontdekken en te beleven in Hoogersmilde, zowel voor bewoners als voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over Hoogersmilde

1. Waar kan ik het beste parkeren als ik Hoogersmilde bezoek?
2. Wanneer vindt de jaarlijkse kermis plaats in Hoogersmilde?
3. Is het mogelijk om een rondleiding te krijgen in de kerk van Hoogersmilde?
4. Waar kan ik het beste fietsen in de omgeving van Hoogersmilde?
5. Wat is het geheim achter de heerlijke lokale gerechten in Hoogersmilde?

Antwoorden op de veelgestelde vragen

1. Er zijn verschillende parkeerplaatsen in het dorp, bijvoorbeeld bij het VVV-kantoor, de kerk en de molen.
2. De jaarlijkse kermis vindt meestal plaats in het eerste weekend van augustus.
3. Ja, er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd in de kerk van Hoogersmilde.
4. Er zijn verschillende fietsroutes uitgestippeld door het Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen. Bij het VVV-kantoor kun je hier meer informatie over krijgen.
5. Het geheim achter de heerlijke lokale gerechten in Hoogersmilde is de verse en authentieke ingrediënten die gebruikt worden, vaak afkomstig van lokale boeren en producenten.

Over ons

Informatie