De geschiedenis van Kijkduin: Van verdedigingslinie tot populaire badplaats.

Kijkduin, gelegen aan de westkust van Nederland, is een populaire badplaats met een rijke geschiedenis. In deze blogpost duiken we in de geschiedenis van Kijkduin. We kijken naar hoe deze plek begon als een verdedigingslinie en uitgroeide tot een populaire badplaats. Aan de hand van deze ontwikkeling zullen we ontdekken wat Kijkduin zo aantrekkelijk maakt voor vakantiegangers van over de hele wereld.

De oorsprong van Kijkduin als verdedigingslinie

Het begin van de geschiedenis van Kijkduin gaat terug tot de 16e eeuw. In deze tijd werd er begonnen met de aanleg van de Oude Waalsdorperweg, die diende als verbindingsweg tussen Den Haag en Scheveningen. Later werd er een verdedigingslinie gebouwd rondom Kijkduin. Deze linie moest de toegang tot Den Haag beschermen tegen vijandelijke aanvallen. De linie bestond uit verschillende forten en batterijen die werden gebouwd tussen 1770 en 1813.

Kijkduin als badplaats

Vanaf de 19e eeuw begon Kijkduin zich te ontwikkelen als badplaats. De eerste badgasten kwamen in 1828 naar Kijkduin. In die tijd was het strand nog niet zo ontwikkeld als tegenwoordig. Mensen gebruikten strandhuisjes om zich om te kleden en te beschermen tegen de zon. In 1959 kreeg Kijkduin een strandhotel. Dat was in die tijd een bijzonderheid, want het was het eerste hotel dat direct aan het strand lag. Dit hotel was het begin van de ontwikkeling van Kijkduin als badplaats zoals we die nu kennen.

De ontwikkeling van Kijkduin als toeristische trekpleister

In de jaren 60 en 70 werden er steeds meer faciliteiten gebouwd in Kijkduin die bedoeld waren om toeristen te trekken. Er werden verschillende vakantieparken gebouwd, restaurants en andere bezienswaardigheden. Ook werd er een winkelcentrum geopend, wat de badplaats aantrekkelijk maakte voor shoppers.

Kijkduin vandaag de dag

Vandaag de dag is Kijkduin nog steeds een populaire badplaats, vooral bij Nederlanders, maar ook bij toeristen van over de hele wereld. Het strand is kilometers lang en zeer breed, waardoor het nooit te druk is. Er zijn tal van activiteiten die hier kunnen ondernomen worden, zoals surfen en suppen. Ook zijn er verschillende strandtenten en restaurants waar je kunt genieten van een hapje en een drankje.

Wat maakt Kijkduin zo aantrekkelijk?

Kijkduin is een aantrekkelijke badplaats vanwege de prachtige stranden en de vele activiteiten die hier te ondernemen zijn. Een groot pluspunt van Kijkduin is dat het niet overvol is zoals sommige andere badplaatsen doorgaans zijn. Hierdoor kun je heerlijk ontspannen en genieten van alles wat Kijkduin te bieden heeft.

Hoe kom je in Kijkduin?

Kijkduin is gemakkelijk bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Indien je met het openbaar vervoer reist, kan je vanuit Den Haag de tram nemen en afstappen bij Kijkduin. Vanaf daar kan je genieten van een wandeling naar het strand.

Welke accommodaties zijn er in Kijkduin?

Kijkduin heeft verschillende accommodaties, waaronder hotels, vakantieparken en campings. Een bekend hotel in Kijkduin is het NH Atlantic hotel. Het vakantiepark Kijkduinpark is ook erg populair voor families die willen genieten van een strandvakantie.

Wat zijn de beste activiteiten om te doen in Kijkduin?

Er zijn verschillende activiteiten die je kunt ondernemen in Kijkduin. Surfen, suppen en zeilen zijn slechts enkele van de activiteiten die je kunt doen op zee. Daarnaast kun je ook genieten van het strand, fietsen of wandelen door de duinen, of lokale bezienswaardigheden zoals Madurodam bezoeken.

Wat zijn de beste lokale gerechten om te proberen in Kijkduin?

Kijkduin is een badplaats met veel visrestaurants. Een specialiteit van de regio is de Nederlandse Nieuwe Haring, een traditioneel gerecht dat je in de zomer kunt bestellen. Ook zijn er tal van andere visgerechten beschikbaar in de lokale restaurants.

Wat is de beste tijd om Kijkduin te bezoeken?

De zomer is de beste tijd om Kijkduin te bezoeken, wanneer de temperatuur aangenaam is en het strand tot leven komt met vakantiegangers. Maar Kijkduin kan het hele jaar door worden bezocht. De herfst en de lente zijn prachtige seizoenen om te wandelen door de duinen of een kopje koffie te drinken in een van de gezellige cafés.

Conclusie

De geschiedenis van Kijkduin is rijk en divers. Van een verdedigingslinie tot een populaire badplaats voor toeristen van over de hele wereld. Het strand, de activiteiten en de accommodaties maken Kijkduin tot een ideale vakantiebestemming voor zowel gezinnen als koppels. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige stranden en vele activiteiten, is Kijkduin absoluut een bezoekje waard.

Over ons

Informatie