‘De geschiedenis van La Masia: Van boerderij tot toonaangevend opleidingsinstituut’

Als voetballiefhebber ben je vast bekend met La Masia, het beroemde opleidingsinstituut van FC Barcelona. Maar wist je dat La Masia ooit een boerderij was?

In dit artikel ga ik dieper in op de geschiedenis van La Masia. Ik vertel hoe de boerderij zich ontwikkelde tot het huidige opleidingsinstituut en wat er allemaal gebeurd is in de tussentijd. Daarnaast vertel ik over enkele iconische spelers die uit La Masia voortkwamen en over de huidige stand van zaken.

1. Oorsprong van La Masia

Er wordt gezegd dat La Masia zijn oorsprong vindt in de late 19e eeuw. Toen werd de boerderij gebouwd in Sant Joan Despí, een stad net buiten Barcelona. FC Barcelona zou La Masia echter pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw kopen.

2. FC Barcelona en La Masia

In de jaren ’70 werd FC Barcelona overgenomen door president Josep Lluís Núñez. Hij was een groot voorstander van jeugdvoetbal en besloot La Masia te gebruiken als opleidingsinstituut voor jonge spelers.

3. Het ontstaan van de Cantera

Met de oprichting van La Masia ontstond ook de Cantera van FC Barcelona. Dit is de naam voor het systeem waarbinnen jonge spelers worden opgeleid. Veel van de spelers die in La Masia hebben gezeten zijn later doorgestroomd naar het eerste elftal van FC Barcelona.

4. Grote namen uit La Masia

Veel grote namen uit het voetbal zijn voortgekomen uit La Masia. Denk bijvoorbeeld aan Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta, Carles Puyol en Pep Guardiola. Al deze spelers hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van FC Barcelona.

5. Tijdelijke verhuizing

In 2011 moest La Masia tijdelijk verhuizen naar het Ciutat Esportiva Joan Gamper. Dit kwam door een renovatie van de boerderij. Het was een ingrijpende verhuizing, maar uiteindelijk keerde La Masia weer terug naar Sant Joan Despí.

6. De huidige stand van zaken

Tegenwoordig is La Masia nog steeds een belangrijk onderdeel van FC Barcelona. Jonge spelers worden nog steeds opgeleid in de Cantera en er worden regelmatig talenten doorgeschoven naar het eerste elftal. In 2019 werd bijvoorbeeld Ansu Fati, geboren in 2002, op zestienjarige leeftijd de jongste doelpuntenmaker voor FC Barcelona in de geschiedenis.

7. Toekomst van La Masia

De toekomst van La Masia ziet er rooskleurig uit. Het opleidingsinstituut heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van FC Barcelona en er is geen reden om aan te nemen dat dit in de toekomst anders zal zijn. Als jeugdvoetballer is La Masia dan ook een plek waar je van droomt om ooit te mogen trainen.

Conclusie

De geschiedenis van La Masia is er één om trots op te zijn. De boerderij die ooit werd gebruikt voor landbouwdoeleinden is uitgegroeid tot een van de beste opleidingsinstituten van de wereld. Het opleidingsinstituut heeft FC Barcelona al vele iconische spelers opgeleverd en de toekomst ziet er rooskleurig uit.

Veelgestelde vragen

Wat is La Masia?

La Masia is het opleidingsinstituut van FC Barcelona. Jonge spelers krijgen hier de kans om zich te ontwikkelen tot professionele voetballers.

Wie heeft La Masia opgericht?

La Masia is niet door één persoon opgericht. De boerderij waarop La Masia is gebouwd stamt uit de late 19e eeuw, maar werd pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw door FC Barcelona gekocht om te worden gebruikt als opleidingsinstituut.

Welke spelers zijn uit La Masia voortgekomen?

Veel grote namen uit het voetbal zijn uit La Masia voortgekomen. Denk bijvoorbeeld aan Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta, Carles Puyol en Pep Guardiola.

Waarom moest La Masia tijdelijk verhuizen?

In 2011 moest La Masia tijdelijk verhuizen naar het Ciutat Esportiva Joan Gamper omdat de boerderij gerenoveerd werd.

Zijn er nog meer opleidingsinstituten zoals La Masia?

Ja, er zijn meer voetbalclubs die gebruik maken van een opleidingsinstituut. Denk bijvoorbeeld aan de jeugdopleidingen van Ajax en PSV in Nederland.

Over ons

Informatie