De lekkerste streekproducten uit Dwingeloo: waar moet je zijn en wat moet je proeven?

Als je op zoek bent naar een leuke vakantiebestemming in Nederland, dan mag Dwingeloo zeker niet ontbreken op je lijstje. Dit charmante dorpje in Drenthe heeft veel te bieden, waaronder heerlijke streekproducten. In dit artikel zullen we je laten kennismaken met de lekkerste streekproducten uit Dwingeloo en waar je ze kunt vinden.

1. Dwingelder kaas

De Dwingelder kaas is een typisch streekproduct dat wordt gemaakt van de melk van Drentse schapen. Deze kaas heeft een unieke smaak, die wordt bepaald door de kruiden die aan de kaas worden toegevoegd. Je kunt de Dwingelder kaas proeven en kopen bij kaasboerderij De Stelp in Dwingeloo.

2. Drentse Honing

De bijenstallen van imkerij De Werkbij in Dwingeloo zijn een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in honing. Hier wordt namelijk Drentse honing geproduceerd, die bekend staat om zijn volle en rijke smaak. Het is ook mogelijk om verschillende soorten honing te proeven bij De Werkbij.

3. Dwingeloorum

Dwingeloorum is een likeur die wordt gemaakt op basis van kruiden uit de Dwingeloose natuur. Deze likeur heeft een zachte en bijzondere smaak en is heerlijk om te drinken na het eten. Je kunt Dwingeloorum kopen bij de plaatselijke slijterij.

4. Dwingelder ham

De Dwingelder ham wordt gemaakt van varkensvlees uit de regio en is gerookt boven beukenhout. De ham heeft een volle en hartige smaak en is een perfecte toevoeging aan een borrelplank of als topping op een pizza. Je kunt Dwingelder ham kopen bij Keurslagerij Wim Nijmeijer in Dwingeloo.

5. Drentse kniepertjes

Drentse kniepertjes zijn een soort dunne wafels die worden gemaakt van bloem, melk en suiker. Deze knapperige koekjes zijn heerlijk om te eten bij de koffie of thee. Bij bakkerij Klok in Dwingeloo kun je deze lekkernij kopen.

6. Dwingeldermosterd

Dwingeldermosterd is een grove mosterd die wordt gemaakt van mosterdzaad en azijn. Deze mosterd heeft een pittige en karakteristieke smaak en is een goede aanvulling op een worstenbroodje of kaasplankje. Je kunt Dwingeldermosterd kopen bij Kaasboerderij De Stelp in Dwingeloo.

7. Drentse Turfjes

Drentse Turfjes zijn kleine chocolaatjes in de vorm van een turfje. Deze chocolaatjes worden gemaakt bij Chocolaterie Van Brunt in Dwingeloo en zijn een heerlijke zoete traktatie.

8. Dwingelder Cranberryproducten

Dwingeloo is omringd door een groot veengebied waar veel cranberry’s groeien. Dit heeft geleid tot een reeks cranberryproducten, zoals jam, saus, wijn en likeur. Je kunt deze producten kopen bij de plaatselijke supermarkt of bij drogisterij Truus Dijkstra in Dwingeloo.

9. Huisgebrouwen bier

Bij brouwerij Maallust in Veenhuizen (op 15 minuten rijden van Dwingeloo) wordt heerlijk bier gebrouwen. Proef hier bijvoorbeeld de Veldwachter (blond bier) of de Zware Jongen (donker bier).

10. Lokaal geteelde groenten

Bij biologische boerderij De Vier Marcken in Dwingeloo kun je terecht voor verse groenten en fruit van het seizoen. Deze producten zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens duurzaam.

11. Drentse roggebrood

Drents roggebrood is een stevig brood dat wordt gemaakt van roggemeel en water. Dit brood heeft een rijke en volle smaak en is perfect in combinatie met Drentse kniepertjes en Dwingelder kaas. Je kunt Drents roggebrood kopen bij bakkerij Klok in Dwingeloo.

12. Boerenyoghurt

Boerenyoghurt is een product dat wordt gemaakt van de melk van boerderijdieren en is daarom heerlijk vol van smaak. Bij geitenboerderij De Groote Stroe in Dwingeloo kun je terecht voor deze lekkernij.

13. Drentse Stippen

Drentse Stippen zijn een soort bonbons met in het midden een gevulde amandel. Deze bonbons hebben tevens een laagje marsepein en een laagje pure chocolade. Je kunt Drentse Stippen kopen bij bakkerij Klok in Dwingeloo.

14. Dwingelder advocaat

Dwingelder advocaat is een likeur die wordt gemaakt van eieren, melk en suiker. Deze likeur heeft een zachte en romige smaak en is heerlijk om te drinken bij de open haard. Je kunt Dwingelder advocaat kopen bij Vleesboerderij Hofstede Duetz in Dwingeloo.

15. Appelsap van eigen bodem

Bij biologische boomgaard Boer Geert in Dwingeloo kun je terecht voor heerlijk appelsap van eigen bodem. Dit appelsap is lekker zoet en fris en bevat geen toegevoegde suikers.

Na het proeven van al deze lekkernijen zul je begrijpen waarom de streekproducten van Dwingeloo zo bijzonder zijn. Bezoek zeker een aantal van deze adressen tijdens je verblijf in Dwingeloo!

Veelgestelde Vragen

1. Waar kan ik kaas kopen in Dwingeloo?
Kaasboerderij De Stelp verkoopt de Dwingelder kaas.

2. Waar kan ik Drentse honing kopen?
Bij imkerij De Werkbij in Dwingeloo kun je terecht voor Drentse honing.

3. Waar kan ik Drentse Turfjes kopen?
Chocolaterie Van Brunt in Dwingeloo maakt en verkoopt Drentse Turfjes.

4. Waar kan ik Drentse roggebrood kopen?
Bij bakkerij Klok in Dwingeloo kun je Drents roggebrood kopen.

5. Waar kan ik Veldwachter bier proeven?
Bij brouwerij Maallust in Veenhuizen (15 minuten rijden van Dwingeloo) kun je Veldwachter bier proeven.

Over ons

Informatie