De mooiste kastelen van Frankrijk: van Versailles tot de Loire-vallei

Op vakantie gaan naar Frankrijk is altijd een goed idee, maar als je liefhebber bent van geschiedenis en architectuur dan mag een bezoek aan de kastelen zeker niet ontbreken. In Frankrijk zijn er honderden majestueuze kastelen te vinden, maar welke moet je kiezen? In dit artikel nemen we je mee naar de mooiste kastelen van Frankrijk, van Versailles tot de Loire-vallei.

Versailles: pracht en praal in een paleis

Hoewel weinig kastelen zo bekend zijn als het paleis van Versailles, is een bezoek hier toch meer dan de moeite waard. Gelegen in de Parijse buitenwijk Versailles, biedt het paleis bezoekers een onvergetelijke ervaring in koninklijke pracht en praal.

De Spiegelzaal

Een van de hoogtepunten van het paleis is de Spiegelzaal. Hier werden destijds de belangrijkste buitenlandse delegaties ontvangen door de monarchie. De Spiegelzaal is rijkelijk versierd met goud en kristallen kroonluchters. Een adembenemend mooie zaal!

De tuinen

Neem ook de tijd om een wandeling door de tuinen van Versailles te maken. De tuinen zijn in dezelfde schitterende stijl ontworpen als het paleis zelf en dagelijks worden de fonteinen geopend voor een spectaculaire lichtshow.

Kasteel van Chambord: het grootste kasteel van de Loire-vallei

Het kasteel van Chambord werd tussen 1519 en 1547 gebouwd door de beroemde koning van Frankrijk Frans I. Het is het grootste kasteel in de Loire-vallei en is gelegen op een enorm landgoed. Het kasteel telt maar liefst 440 kamers, 80 trappen en 365 schoorstenen. Indrukwekkend, toch?

Het dak

Een van de meest opvallende kenmerken van Chambord is het dak. Het bestaat namelijk uit meerdere lagen uitstekende spitsen en slanke torens. Zeker het beklimmen waard voor het prachtige panorama-uitzicht over de omgeving.

Het jachtvertrek

Een ander hoogtepunt van Chambord is het beroemde jachtvertrek van Frans I. Hier worden nog tal van jachttrofeeën tentoongesteld.

Kasteel van Chenonceau: romantiek aan de rivier

Het kasteel van Chenonceau is gelegen in de Loire-vallei en werd gebouwd in 1513 door Katherine Briçonnet. Later werd het kasteel uitgebreid door Diane de Poitiers en Catherine de Medici. Het kasteel is gebouwd over de rivier de Cher en biedt een prachtig romantisch landschap.

De Catherine de Medici slaapkamer

Een van de hoogtepunten van het kasteel is de slaapkamer van de beroemde koningin Catherine de Medici. Het is een schitterende kamer met een rijk gestoffeerd bed en marmeren open haard.

De tuinen

Wandel ook door de tuinen van Chenonceau. De tuinen zijn vroeg 16e eeuws en bieden een prachtig romantisch decor.

Kasteel van Azay-le-Rideau: een sprookjeskasteel

Het Kasteel van Azay-le-Rideau werd in de 16e eeuw gebouwd en heeft een unieke vorm. Het kasteel ziet eruit als een sprookjeskasteel en doet het hart van menig bezoeker sneller kloppen.

Het interieur

Binnen in het kasteel loop je door prachtig ingerichte zalen en kamers. Geniet vooral van de antieke meubels en schilderijen uit de Renaissance.

De omgeving

Het kasteel is omringt door een prachtige omgeving. In de buurt kun je heerlijk wandelen langs de riviertjes en door de bossen.

Kasteel van Fontainebleau: pracht uit het verleden

Het Kasteel van Fontainebleau werd opgericht in de 12e eeuw en was een belangrijk paleis van verschillende koninklijke families. In de 14e eeuw breidde Charles V het kasteel aanzienlijk uit en in de 15e eeuw woonde er koning Frans I.

Het baljuwschap

Een van de mooiste kamers in het kasteel is de baljuwschapzaal. Hier werden adellijke gasten ontvangen en banketten georganiseerd. De zaal is prachtig aangekleed met goudkleurige muren en antieke kroonluchters.

Het park

Het kasteel is gelegen in een uitgestrekt park. Hier kun je heerlijk wandelen en genieten van de rust en natuur.

Conclusie

Frankrijk heeft een schat aan prachtige kastelen waar feit en fictie samenkomen in een unieke ervaring. Van Versailles tot de Loire-vallei, voor geschiedenis- en architectuurliefhebbers is er altijd wel een kasteel in de buurt.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik tickets kopen voor de kastelen?

Het beste is om online tickets te kopen voordat je naar het kasteel gaat. Op de website van de kastelen worden vaak gereduceerde online tickets aangeboden.

Kan ik met kinderen naar de kastelen gaan?

Ja, veel kastelen hebben speciale rondleidingen voor kinderen en bieden leuke activiteiten voor de kleintjes.

Hoeveel tijd moet ik plannen voor een bezoek aan een kasteel?

Een bezoek aan een kasteel kan makkelijk een halve dag duren. Plan daarom voldoende tijd en reserveer eventueel een hele dag om verschillende kastelen te bezoeken.

Kan ik in de buurt van de kastelen overnachten?

Ja, er zijn tal van accommodaties in de buurt van de kastelen te vinden. Van hotels tot bed & breakfasts en vakantiehuizen.

Zijn de kastelen het hele jaar door geopend?

Nee, sommige kastelen zijn afhankelijk van het seizoen en zijn daarom niet het hele jaar door geopend. Check daarom altijd vooraf de openingstijden van het kasteel dat je wilt gaan bezoeken.

Over ons

Informatie