Een dagje uit met het gezin naar de Graaf van Egmont: tips en ideeën

Ben je op zoek naar een leuke dagtrip voor het hele gezin? Breng dan een bezoek aan de Graaf van Egmont in Zottegem. Dit kasteel heeft een rijke geschiedenis en biedt tal van activiteiten voor jong en oud. In dit artikel delen we tips en ideeën voor een geslaagde dag uit.

Geschiedenis van de Graaf van Egmont

Het kasteel van de Graaf van Egmont werd in de 14e eeuw gebouwd. Het was toen eigendom van de machtige familie Egmont, die banden had met de toenmalige keizer Karel V. In de 16e eeuw werd de graaf onterecht beschuldigd van verraad en ter dood veroordeeld. Het kasteel werd in de periode daarna verwaarloosd en pas in de 19e eeuw gerenoveerd. Tegenwoordig is het een museum dat je kunt bezoeken.

Het kasteel verkennen

Het kasteel biedt verschillende rondleidingen aan. Zo kun je met een gids door de authentieke kamers van het kasteel wandelen. Je ontdekt hoe het leven was in de middeleeuwen en je leert meer over de geschiedenis van de familie Egmont. Ook kun je de wapenkamer en de oude keuken bezoeken. Let op: voor sommige rondleidingen moet je vooraf reserveren.

Speurtocht voor kinderen

Voor kinderen is er een speciale speurtocht door het kasteel heen. Tijdens deze tocht gaan ze op zoek naar aanwijzingen en leren ze spelenderwijs over het leven in een middeleeuws kasteel. Aan het einde van de tocht wacht er een leuke verrassing.

Wandelen in de kasteeltuin

Het kasteel van de Graaf van Egmont is gelegen in een prachtige groene omgeving. In de aangelegde tuin kun je heerlijk wandelen en genieten van de mooie bloemen en planten. Er zijn ook verschillende bankjes waar je even kunt uitrusten en van het uitzicht kunt genieten. Bij mooi weer kun je ook een picknick houden in de tuin.

Activiteiten voor het hele gezin

Naast de rondleidingen en speurtocht zijn er ook verschillende activiteiten te doen in en rondom het kasteel. Zo kun je bijvoorbeeld boogschieten of een workshop middeleeuwse dans volgen. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd voor jong en oud.

Eten en drinken

In de kasteeltuin is een gezellige taverne waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Ook kun je er genieten van lokale specialiteiten en streekbieren. Bij mooi weer kun je plaatsnemen op het terras en uitkijken over de tuin.

Praktische informatie

– Het kasteel van de Graaf van Egmont is geopend van dinsdag tot en met zondag.
– De entreeprijzen variëren, afhankelijk van de gekozen rondleiding of activiteit.
– Voor sommige rondleidingen moet je vooraf reserveren.
– Het kasteel is niet geheel rolstoeltoegankelijk.

Conclusie

Een bezoek aan de Graaf van Egmont is een leuke en educatieve dagtrip voor het hele gezin. Je leert over de geschiedenis van het kasteel en de familie Egmont en kunt genieten van de prachtige groene omgeving. Er zijn verschillende activiteiten te doen voor jong en oud. Vergeet niet om ook even neer te strijken in de gezellige taverne voor een hapje en een drankje.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de geschiedenis van het kasteel van de Graaf van Egmont?
Het kasteel was eigendom van de familie Egmont en werd in de 14e eeuw gebouwd. In de 16e eeuw werd de graaf onterecht beschuldigd van verraad en ter dood veroordeeld. Het kasteel werd verwaarloosd en pas in de 19e eeuw gerenoveerd.

2. Wat kun je doen in de kasteeltuin?
Je kunt heerlijk wandelen en genieten van de mooie bloemen en planten. Bij mooi weer kun je er ook picknicken.

3. Zijn er activiteiten te doen voor kinderen?
Jazeker, er is een speciale speurtocht door het kasteel heen en er kunnen workshops middeleeuws dansen gevolgd worden.

4. Moet je vooraf reserveren voor bepaalde activiteiten?
Voor sommige rondleidingen moet je inderdaad vooraf reserveren. Check daarom altijd de website van het kasteel voordat je op pad gaat.

5. Is het kasteel rolstoeltoegankelijk?
Helaas is het kasteel niet geheel rolstoeltoegankelijk. Houd hier dus rekening mee als je met een rolstoel het kasteel wilt bezoeken.

Over ons

Informatie