Een dagje uit naar Aarlanderveen: wat mag je niet missen?

Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor een dagje uit in Nederland? Denk dan eens aan Aarlanderveen! Dit dorp, gelegen in de gemeente Alphen aan den Rijn, is perfect voor een dag vol ontspanning, cultuur en natuur. In dit artikel delen wij met jou onze tips voor de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Aarlanderveen.

De molen van Aarlanderveen

Begin je dag in Aarlanderveen bij de prachtige molen die het dorpje rijk is. De molen is nog steeds functioneel en er wordt meel gemalen dat ter plekke wordt verkocht. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen waarin alle facetten van deze monumentale molen uitgebreid aan bod komen.

Wandelen of fietsen door het Groene Hart

Aarlanderveen ligt in het Groene Hart van Nederland, een prachtig natuurgebied met bossen, weilanden, grazende koeien en vele meren. Hier kun je heerlijk wandelen of fietsen langs de vele plassen en sloten die het gebied doorkruisen. Ook kun je een kano huren om het gebied vanaf het water te ontdekken.

Bezoek aan kaasboerderij Van Harten

Als je in Aarlanderveen bent, mag een bezoekje aan kaasboerderij Van Harten niet ontbreken. Hier wordt op ambachtelijke wijze kaas gemaakt van de melk van eigen koeien. Proef de verschillende soorten kaas en neem een stukje mee naar huis!

Varen over de Nieuwkoopse Plassen

Vanuit Aarlanderveen is het slechts een kwartiertje rijden naar de Nieuwkoopse Plassen, een prachtig natuurgebied dat bekend staat om zijn vele vogels. Huur hier een bootje en vaar door de smalle slootjes en langs de veenweiden.

Bezoek aan het Klompenmuseum

In het Klompenmuseum in Alphen aan den Rijn kun je alles te weten komen over de geschiedenis van klompen en hoe ze gemaakt worden. Leuk voor jong en oud!

Ontspannen bij de Zegerplas

Voor een heerlijk ontspannen middagje kun je terecht bij de Zegerplas in Alphen aan den Rijn. Hier kun je zwemmen, zonnen op het strand, barbecueën of een drankje drinken bij één van de gezellige beachclubs.

Lunchen bij Kruim

Als je trek hebt gekregen, is het tijd voor een lekkere lunch bij Kruim, gelegen in het centrum van Aarlanderveen. Hier kun je genieten van heerlijke broodjes, soepen en salades in een gezellige ambiance.

Bezoek aan Avifauna

Op slechts 20 minuten rijden van Aarlanderveen vind je het bekende vogelpark Avifauna. Hier kun je alle soorten vogels bewonderen en genieten van de vele shows en activiteiten die er georganiseerd worden.

Fietsen langs de Zijde

De Zijde is een oude handelsweg die loopt van Aarlanderveen naar Woerden. Langs deze weg vind je vele historische bezienswaardigheden en mooie natuur. Huur een fiets en verken deze prachtige route!

Bezoek aan het Archeon

Even buiten Alphen aan den Rijn vind je het Archeon, een openluchtmuseum waar je kunt ervaren hoe de verschillende tijdperken in Nederland eruitzagen. Maak een reis door de tijd en leer alles over de geschiedenis van ons land.

Bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de mensheid. Bewonder de prachtige objecten uit het oude Egypte, Griekenland en Rome en ontdek hoe deze civilisaties hebben bijgedragen aan de moderne wereld.

Proef lokale specialiteiten op de markt

Iedere zaterdagochtend vindt er op het Thorbeckeplein in Alphen aan den Rijn een gezellige markt plaats waar lokale producenten hun specialiteiten verkopen. Proef hier de lekkernijen uit de streek en geniet van de gezellige sfeer.

Ontdek het Romeinse Castellum

Op de plaats waar nu Woerden ligt, stond in de Romeinse tijd een Castellum, een militair fort. Dit fort kun je bezoeken en bekijken hoe het leven in de Romeinse tijd eruitzag.

Bezoek aan de Sint-Bonifaciuskerk

Een bezoek aan Aarlanderveen is niet compleet zonder een bezoek aan de Sint-Bonifaciuskerk. De kerk is gebouwd in 1896 en heeft een prachtig interieur. Bovendien kun je vanuit de kerktoren genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving.

Dineren bij Het Oude Raadhuis

Sluit je dagje uit in Aarlanderveen af met een heerlijk diner bij het gemoedelijke restaurant Het Oude Raadhuis. Hier kun je genieten van culinaire hoogstandjes en lokale specialiteiten in een gezellige ambiance.

Een dagje uit naar Aarlanderveen is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van natuur, cultuur en ontspanning. Er is genoeg te zien en te doen voor jong en oud, en bovendien kun je er genieten van echte streekproducten. Trek eropuit en ontdek het prachtige Aarlanderveen!

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor een dagje uit naar Aarlanderveen?
– Wij raden aan om minstens een dag uit te trekken om alle bezienswaardigheden te kunnen zien en te kunnen genieten van de rust en natuur die het gebied te bieden heeft.
2. Is het openbaar vervoer een goede optie voor een dagje uit naar Aarlanderveen?
– Hoewel er bussen en treinen rijden naar de omliggende dorpen en steden van Aarlanderveen, raden wij aan om met de auto te komen, omdat hiermee de bezienswaardigheden makkelijker bereikbaar zijn.
3. Hoeveel kost een bezoek aan de Nieuwkoopse Plassen?
– De prijzen voor het huren van een bootje varieert, maar voor een basisbootje betaal je ongeveer € 15 per uur.
4. Wanneer is de markt in Alphen aan den Rijn?
– De markt in Alphen aan den Rijn is iedere zaterdagochtend van 8:00 tot 12:00.
5. Is er een fietsroute beschikbaar langs de Zijde?
– Ja, er zijn diverse fietsroutes beschikbaar die langs de Zijde lopen. Vraag hiernaar bij de lokale VVV of kijk op hun website.

Over ons

Informatie