Feesten en festivals in Castellane: vier het leven zoals de lokale bevolking het doet

Castellane is een klein en charmant stadje gelegen in het zuiden van Frankrijk. Het staat bekend om zijn prachtige natuur, pittoreske gebouwen en historische cultuur. Maar net zo belangrijk als deze kenmerken zijn de feesten en festivals die het hele jaar door plaatsvinden. Castellane heeft een rijk cultureel erfgoed, en dit komt duidelijk tot uiting in de lokale vieringen. Hier zijn 15 manieren om het leven in Castellane te vieren als een local, ongeacht welke tijd van het jaar het is.

1. Fête de la Saint-Basil

Een groot feest dat elk jaar op 14 juni plaatsvindt. De lokale bevolking viert de patroonheilige van Castellane tijdens dit kleurrijke festival. Er zijn muziekoptredens, danswedstrijden, culinaire hoogstandjes en een stijlvolle parade. De meest opvallende traditie is de wedstrijd waarbij de deelnemers een kaas naar beneden rollen vanaf de top van de rots van Castellane.

2. TransVerdon

Een uniek buitensportevenement dat voorbij de grenzen van Castellane gaat. TransVerdon is een langeafstandswandeltocht van Gréoux-les-Bains, Antibes, tot Castellane via de Verdon-kloof. Het duurt meestal vijf dagen en wordt in september gehouden. Wandelaars worden uitgedaagd door de verbluffende uitzichten langs de weg.

3. Fête du Chocolat

Een exclusief feest dat in oktober plaatsvindt, waarbij de prachtige overvloed van chocolade wordt gevierd. Het is een feest waarbij amusement, proeverijen en wedstrijden van chocolademakers elkaar ontmoeten. Het is een must-attend-evenement voor chocoladeliefhebbers en alle anderen die van lekkernijen houden.

4. Foire de la Saint-André

Een unieke markt die elk jaar op 30 november plaatsvindt en die zeker de moeite waard is om te bezoeken. De Foire de la Saint-André is een levendige traditionele markt waarbij er van alles te koop is, van antiek tot delicatessen. Het is ook een kans om het verschil te ervaren tussen de lokale Franse muziek, culinaire tradities en ambachten.

5. Fête de la Lavande

Dit unieke zomerfeest wordt in juli gehouden en viert de lavendeloogst rondom Castellane. Er zijn bloemenmeisjes en -jongens en er wordt dans en muziek uitgevoerd. Lavendel wordt gebruikt in culinaire presentaties, versieringen en op de markt worden diverse producten van lavendel verkocht, zoals geurkaarsen, etherische oliën, zeep en parfum.

6. Fête de la Musique

Een feestdag die niet alleen plaatsvindt in Castellane, maar overal in Frankrijk. Het is een meeslepende muziekervaring waar iedereen welkom is om mee te spelen, te dansen en te genieten van muziek van alle soorten. Het feest vindt altijd plaats op 21 juni en er zijn geen regels voor genres, leeftijden of ervaringen.

7. Festival International du Film des Femmes de Créteil

Dit internationale filmfestival in Parijs is uniek en ondersteunt diversiteit en vrouwelijke makers. Het programma toont films van alle genres en uit alle delen van de wereld. Het evenement is altijd in maart. Bezoekers krijgen de kans om een ​​interessante selectie van films te bekijken, evenals lezingen en bijeenkomsten met makers en andere genodigden.

8. Les Journées du Patrimoine

Een bezienswaardighedenweekend die altijd op de derde weekend van september plaatsvindt. Het is een geleide wandeltocht door de stad, evenals een speciale openstelling van tal van historische gebouwen en musea. Het is een uitstekende gelegenheid om Castellane van een andere kant te bekijken en de betekenis van de lokale geschiedenis te verkennen.

9. Festin des Cougourdons

Dit is een gastronomisch festival, dat gewijd is aan de cucurbitaceae-familie, de pompoenfamilie, die worden tentoongesteld en geproefd. Het is een van de meest levendige en kleurrijke festivals in Castellane. Het wordt in oktober gehouden en is een favoriet onder mensen die iets nieuws willen proberen en zich willen laten vermaken en verrassen.

10. Fête Nationale

De nationale feestdag wordt gevierd op 14 juli, waarbij de Franse revolutionairen worden herdacht op de nationale feestdag. Er zijn overal in het land vieringen en Castellane is geen uitzondering. Er zijn optochten, vuurwerkshows, muziek- en dansfeesten en allerlei kunst en ambachtelijke tentoonstellingen.

11. Fête de la Rentrée

Een feestdag die in september plaatsvindt, waarbij de lokale scholen weer beginnen en het normale leven weer terugkeert na de lange zomer. Er zijn veel optochten en dansfeesten om de zomer te herinneren en het naderende koude weer te omarmen. De hele stad is versierd met feestverlichting en kleurrijke vlaggen.

12. Fête des Bergers

Een traditioneel herdersfeest dat in augustus plaatsvindt. Het is een eerbetoon aan de herders die de schapen en geiten zorgvuldig naar de hooglanden brengen tijdens de zomermaanden. Het is een authentieke festiviteit waarbij vee en herders deelnemen aan een kleurrijke parade door de stad.

13. Marché de Noël

Een traditionele Franse kerstmarkt die gehouden wordt in december. Castellane heeft een prachtige kerstsfeer die begint na Thanksgiving en doorloopt tot januari. De kerstmarkt biedt alles, van eten en souvenirs tot verschillende kunst- en hobbymaterialen.

14. Fête de la Lumière

Een kleurrijk feest dat in december in Castellane wordt gehouden. Het herdenkt het licht in de donkerste tijd van het jaar. Deze dag worden er kaarsen aangestoken, optochten gehouden en wordt er muziek gespeeld door straatartiesten. Aan het eind van de dag is er een kleurrijk vuurwerkshow waar je het nieuwe jaar kunt verwelkomen.

15. Les Correspondances de Manosque

Een vijfdaags literair evenement dat plaatsvindt in Manosque, ongeveer een uur rijden van Castellane. Het biedt vele lezingen, ontmoetingen met schrijvers, muziek, theater, poëzievoordrachten en allerlei literaire workshops. Het evenement wordt in september gehouden en is een prachtig platform om nieuwe ideeën te ontdekken en mensen te ontmoeten met dezelfde interesses.

Castellane is het hele jaar door vol leven, en feesten en festivals zijn belangrijk voor de lokale gemeenschap. Of u nu op zoek bent naar avontuurlijke sportevenementen, gastronomische feesten of historische vieringen, Castellane heeft iets voor u. Het is de perfecte bestemming voor mensen die een authentieke ervaring willen opdoen en het leven willen vieren zoals de lokale bevolking dat doet.

1. Welke festivals zijn het drukst bezocht?
2. Zijn de festivals gratis te bezoeken?
3. Wat is de beste tijd om Castellane te bezoeken, rekening houdend met de festivals?
4. Moet ik vroeg van tevoren boeken om de festivals bij te wonen?
5. Welke festivals zijn het meest kindvriendelijk?

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Dit hangt grotendeels af van het evenement, maar over het algemeen zijn de Fête de la Saint-Basil en de Fête de la Lavande drukbezochte festivals.
2. De meeste festivals zijn gratis toegankelijk, maar sommige evenementen kunnen entreegelden hebben.
3. De zomermaanden zijn de meest populaire periode voor feesten en festivals in Castellane. Juni, juli en augustus zijn de maanden waarin de meeste feesten plaatsvinden.
4. Het is in het algemeen verstandig om vroeg te boeken, omdat de belangstelling voor deze festivals groot is.
5. De Fête de la Musique en het Foire de la Saint-André zijn geweldige opties voor gezinnen met kinderen. Er zijn veel activiteiten en entertainment die voor alle leeftijden geschikt zijn.

Over ons

Informatie