Hechtel-Eksel off the beaten path: Verkenning van de minder bekende attracties

Als je denkt aan Hechtel-Eksel, dan denk je waarschijnlijk aan de prachtige bossen, fietsroutes en wandelpaden. Maar er zijn ook enkele minder bekende attracties die zeker de moeite waard zijn om te verkennen. In dit artikel delen we enkele van deze verborgen pareltjes.

Een ritje op de Meteor

In het centrum van Hechtel kun je een ritje maken op de Meteor, een kleine trein die door de stad loopt. Deze trein is niet alleen handig om van de ene kant van de stad naar de andere te komen, maar het is ook een leuke manier om de stad te verkennen. De rit duurt ongeveer 30 minuten en passeert enkele van de mooiste plekjes van Hechtel.

C-mine in Genk

C-mine, een voormalige mijn in Genk, mag dan niet in Hechtel-Eksel liggen, maar het is zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent. Deze voormalige mijn is omgetoverd tot een cultuursite. Je kunt er een bezoek brengen aan het cultuurcentrum, een film bekijken in de cinema of deelnemen aan een van de vele workshops.

Fietsen langs het Vlaams-Brabants fietsroutenetwerk

Als je even weg wilt van de drukte, dan kun je een prachtige fietsroute volgen langs het Vlaams-Brabants fietsroutenetwerk. Deze route brengt je langs enkele van de mooiste landschappen van de regio en is zeker een aanrader voor fietsliefhebbers. Onderweg kom je ook enkele charmante dorpjes tegen, zoals Peer en Lommel.

Bezoek aan de Commanderij van Gruitrode

De Commanderij van Gruitrode is een historisch gebouw waar vroeger de commandeur van de Duitse Orde zich vestigde. Tegenwoordig is het een prachtig gerenoveerd gebouw waar je een kijkje kunt nemen in het leven van de ridders en monniken van vroeger. Je kunt er onder andere een interessante rondleiding volgen en de prachtige tuinen bewonderen.

Het Klankenbos

Het Klankenbos is een uniek openluchtmuseum in Neerpelt. Het bos bestaat uit verschillende kunstwerken waarbij geluid centraal staat. Het is een bijzondere ervaring om door het bos te wandelen en de verschillende geluiden te horen. Het Klankenbos is ook een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen.

Teutenroute

De Teutenroute is een fietsroute van ongeveer 120 km lang die je langs oude handelsroutes brengt. Onderweg kom je enkele historische gebouwen tegen en kun je genieten van de mooie landschappen. De route brengt je onder andere langs Bree, Bocholt, Neerpelt en Lommel.

Het Hageven

Het Hageven is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Het gebied ligt op de grens van België en Nederland en is geliefd bij natuurliefhebbers. Het Hageven is vooral bekend om zijn uitgestrekte heidevelden en de vele vogelsoorten die er voorkomen.

Bezoek aan de Sint-Lambertuskerk

De Sint-Lambertuskerk is een prachtige kerk in het centrum van Eksel. De kerk is gebouwd in de 15e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. In de kerk kun je onder andere enkele mooie fresco’s en glas-in-loodramen bewonderen.

De watermolen van Hechtel

De watermolen van Hechtel dateert uit de 16e eeuw en is een beschermd monument. De watermolen is nog altijd in werking en je kunt er een kijkje nemen tijdens een rondleiding. In de omgeving van de watermolen kun je ook heerlijk wandelen en fietsen.

Belgian Owl Distillery

De Belgian Owl Distillery is een whiskydistilleerderij in Bierbeek, op ongeveer 40 minuten rijden van Hechtel-Eksel. De distilleerderij staat bekend om zijn hoogwaardige whisky’s en je kunt er een rondleiding volgen en de verschillende soorten whisky proeven.

Bezoek aan het openluchtmuseum van Bokrijk

Het openluchtmuseum van Bokrijk is een van de grootste openluchtmusea van Europa. Het museum heeft meer dan 100 historische gebouwen die je een kijkje geven in het leven van vroeger. Het museum is vooral bekend om zijn authentieke molens en huizen uit de 19e eeuw.

Wandelen in de Vallei van de Zwarte Beek

De Vallei van de Zwarte Beek is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Het gebied bestaat uit uitgestrekte bossen, heidevelden en moerassen. Langs de verschillende wandelroutes kom je ook enkele historische gebouwen tegen, zoals de abdij van Averbode en het kasteel van Prins de Merode.

Bezoek aan de Abdij van Herkenrode

De Abdij van Herkenrode is een historisch gebouw dat dateert uit de 12e eeuw. Tegenwoordig is het een prachtig gerestaureerd gebouw waar je onder andere een rondleiding kunt volgen, de prachtige tuinen kunt bewonderen en kunt genieten van een heerlijke lunch in het nabijgelegen restaurant.

Bezoek aan het Glazen Huis

Het Glazen Huis is een museum in Lommel waar je verschillende glaskunstwerken kunt bewonderen. Het museum heeft een uitgebreide collectie van zowel Belgische als internationale glaskunstenaars. Je kunt er ook een workshop volgen en zelf aan de slag gaan met glasblazen.

Plopsa Indoor in Hasselt

Plopsa Indoor in Hasselt is een pretpark dat speciaal ontworpen is voor kinderen tot 10 jaar. Het park heeft verschillende attracties, zoals draaimolens en glijbanen, en er zijn ook enkele shows te zien. Het park ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Hechtel-Eksel.

Als je op zoek bent naar iets anders dan de standaard toeristische attracties, dan zijn deze verborgen pareltjes in Hechtel-Eksel zeker de moeite waard om te verkennen.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn enkele minder bekende attracties in Hechtel-Eksel?
2. Wat is het Vlaams-Brabants fietsroutenetwerk?
3. Wat is het Hageven?
4. Waarom is de Commanderij van Gruitrode een bezoekje waard?
5. Wat is de Belgian Owl Distillery?

Over ons

Informatie