Het Somerense erfgoed: bezienswaardigheden die u niet mag missen

Soms is het heerlijk om terug te gaan in de tijd en te ontdekken hoe het leven er vroeger uitzag. In Someren kunt u dat op een perfecte manier doen. Dit dorpje in het zuiden van Nederland heeft namelijk een rijke geschiedenis die tot op de dag van vandaag nog zichtbaar is. Van monumenten tot musea en prachtige natuurgebieden: Someren heeft het allemaal. In dit artikel laten we u de mooiste bezienswaardigheden van Someren zien, die u zeker niet mag missen.

1. De Oude Toren

De Oude Toren is een prachtig overblijfsel uit de middeleeuwen en is één van de oudste bouwwerken van Someren. De toren werd rond 1300 gebouwd als onderdeel van een kerk. De kerk zelf is in de loop der jaren helaas verdwenen, maar de toren is nog steeds te bewonderen. U kunt de toren beklimmen en genieten van een adembenemend uitzicht.

2. De molen van Swinkels

De molen van Swinkels, ook wel bekend als molen 1838, is een indrukwekkend bouwwerk uit de 19e eeuw. De molen is nog altijd in gebruik en u kunt er dan ook regelmatig zien hoe graan wordt gemalen. Ook de omgeving van de molen is de moeite waard: u vindt er prachtige wandel- en fietsroutes.

3. Kasteel Heeze

Hoewel Kasteel Heeze in het nabijgelegen dorpje Heeze ligt, mag het zeker niet ontbreken op uw lijstje van bezienswaardigheden. Dit prachtige kasteel stamt uit de 17e eeuw en wordt nog steeds bewoond door de adellijke familie die het kasteel in 1760 kocht. U kunt het kasteel helaas niet van binnen bezichtigen, maar de prachtige tuinen en het aangrenzende bos zijn zeker een bezoekje waard.

4. Het openluchtmuseum

Het openluchtmuseum De Locht is een uniek museum waar u kunt zien hoe het leven op het platteland er vroeger uitzag. U komt er alles te weten over landbouw, veeteelt en ambachten uit het verleden. Naast het museum vindt u de Hof van Lof, een prachtige tuin waar u kunt genieten van bloemen en planten uit vroegere tijden.

5. De Strabrechtse Heide

Als u van natuur houdt, mag u de Strabrechtse Heide zeker niet overslaan. Dit prachtige natuurgebied van ruim 1500 hectare is het grootste heidegebied van Noord-Brabant. U kunt er heerlijk wandelen en fietsen en onderweg genieten van de schitterende vergezichten.

6. Het Natuurpoortcentrum

Het Natuurpoortcentrum in Someren is dé perfecte plek om uw bezoek aan de Strabrechtse Heide te starten. U kunt er informatie vinden over het gebied, kaartjes kopen voor wandel- of fietstochten en heerlijk lunchen in het naastgelegen restaurant. Ook voor kinderen is er van alles te beleven, zoals een speeltuin en een avonturenbos.

7. De Mariakapel

De Mariakapel bevindt zich op een prachtige locatie in het bosrijke buitengebied van Someren-Heide. De kapel is gewijd aan Maria, de moeder van Jezus, en is een plek van devotie en bezinning. Mensen komen er al jaren om te bidden, maar ook om tot rust te komen en te genieten van de mooie omgeving.

8. De dorpskern

In de dorpskern van Someren vindt u tal van mooie gebouwen, gezellige terrasjes en leuke winkeltjes. Met name het Wilhelminaplein is populair onder de locals en trekt ook veel toeristen. Op vrijdagochtend vindt er een gezellige weekmarkt plaats.

9. De Sint-Lambertuskerk

De Sint-Lambertuskerk is een prachtige kerk die in 1924 werd gebouwd ter vervanging van de oude kerk die in 1886 was ingestort. In de kerk vindt u tal van mooie kunstwerken en bijzondere glas-in-loodramen.

10. Het beeld van Jan Welten

Jan Welten was een bekende Somerense kunstenaar die zich voornamelijk richtte op religieuze kunst. Hij overleed in 2005, maar zijn werk is nog altijd te bewonderen in Someren. Het bekendste kunstwerk is het beeld van Jan Welten dat op het Wilhelminaplein staat.

11. De Peel

De Peel is een prachtig natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. U vindt er uitgestrekte veenmoerassen, heidevelden en bossen. U kunt er heerlijk wandelen en fietsen en onderweg genieten van de bijzondere flora en fauna.

12. Museum Klok & Peel

Museum Klok & Peel is een uniek museum waar u alles te weten komt over klokken en het veenlandschap. U vindt er tal van mooie klokken en bijzondere voorwerpen uit de geschiedenis van de Peel. Daarnaast is er ook aandacht voor het bijzondere landschap van de Peel.

13. Het Eendenkooimuseum

Het Eendenkooimuseum in Asten is een prachtig museum waar u alles te weten komt over de eendenkooi en de jacht op eenden. U vindt er tal van bijzondere voorwerpen en kunt er ook zelf activiteiten ondernemen, zoals het maken van een eigen eendenkooi.

14. De Herenkamer

De Herenkamer is een prachtige kamer in het oude raadhuis van Someren. In deze kamer werden vroeger belangrijke personen ontvangen en vergaderingen gehouden. Vandaag de dag is de kamer nog altijd te bezichtigen en kunt u er tal van mooie kunstwerken en bijzondere voorwerpen zien.

15. De Somerense gehaktbal

Geen bezoek aan Someren is compleet zonder een echte Somerense gehaktbal te proeven. In het dorp zijn tal van restaurants en lunchrooms waar u deze lekkernij kunt proeven. De gehaktbal wordt gemaakt van het vlees van het Somerense scharrelvarken en is een ware delicatesse.

Conclusie

Someren is een prachtig dorpje met een rijke geschiedenis en tal van mooie bezienswaardigheden. Of u nu houdt van natuur, musea of architectuur: in Someren vindt u het allemaal. Wij hopen dat u aan de hand van dit artikel geïnspireerd bent geraakt om Someren zelf te ontdekken.

Veelgestelde vragen

Wat is de oudste bezienswaardigheid van Someren?

De Oude Toren is de oudste bezienswaardigheid van Someren en stamt uit de 14e eeuw.

Kan ik de Strabrechtse Heide met de auto bereiken?

Ja, de Strabrechtse Heide is goed bereikbaar met de auto. Er zijn meerdere parkeerplaatsen waar u uw auto kunt parkeren.

Hoe lang duurt een bezoek aan Museum Klok & Peel?

Een bezoek aan Museum Klok & Peel duurt gemiddeld 1 tot 2 uur.

Waar kan ik de Somerense gehaktbal proeven?

De Somerense gehaktbal is te proeven in diverse restaurants en lunchrooms in Someren, zoals Eetcafé Jagershof en Brasserie de Coeckepanne.

Kan ik fietsen huren in Someren?

Ja, in Someren kunt u op diverse locaties fietsen huren, bijvoorbeeld bij Fietswereld Vlassak of Maas Tweewielers.

Over ons

Informatie