Historische bezienswaardigheden in Hooghalen en omgeving

Hooghalen en de omliggende gebieden zijn rijk aan geschiedenis en cultuur. Het is een regio die goed bekend staat om zijn prachtige landschappen, historische monumenten en fascinerende verhalen. Als je geïnteresseerd bent om meer te weten te komen over deze regio, lees dan verder want in dit artikel zullen we de beste historische bezienswaardigheden van Hooghalen en omgeving bespreken.

1. Kamp Westerbork

Kamp Westerbork ligt op slechts 10 minuten rijden van Hooghalen en is misschien wel de meest beroemde historische site van de regio. Het is een voormalig naziconcentratiekamp waar meer dan 100.000 Joden, Sinti, Roma, verzetsstrijders en politieke gevangenen werden vastgehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag is de plek omgezet in een herdenkingscentrum dat een belangrijke rol speelt in het bewaren van de herinneringen aan de geschiedenis van de Holocaust.

2. Hunebedden van Borger

De Hunebedden van Borger, de grootste hunebedden van Nederland, liggen op ongeveer 20 minuten rijden van Hooghalen. Het zijn megalithische graven die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. Ze bestaan uit grote stenen platen die samen een grafkamer vormen. De hunebedden zijn een fascinerend voorbeeld van de prehistorische technologie en architectuur.

3. Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een modern museum gewijd aan het kamp Westerbork en haar slachtoffers. Het museum is gevestigd in het voormalige kampcommandantwoning en biedt een uitgebreide tentoonstelling die de geschiedenis van de Holocaust in Nederland belicht.

4. Museum Collectie Brands

Museum Collectie Brands ligt in Nieuw-Dordrecht, op ongeveer 20 minuten rijden van Hooghalen. Het is een fascinerend museum gewijd aan de lokale geschiedenis en cultuur van Drenthe. De collectie omvat meer dan 7000 voorwerpen, waaronder oude landbouwwerktuigen, ambachtelijke apparatuur en speciale exposities over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.

5. De Saksische boerderij

Vlakbij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork ligt de Saksische boerderij. Het is een goed bewaard gebleven voorbeeld van een traditionele Saksische boerderij uit de 19e eeuw. Hier kun je ervaren hoe de mensen in deze regio vroeger leefden.

6. Drents Museum

Het Drents Museum ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Hooghalen. Het is een belangrijk museum voor archeologie en cultuurhistorie dat een breed scala aan collecties en tentoonstellingen biedt die de geschiedenis en de cultuur van Drenthe en de rest van de wereld belichten.

7. De oude esdorpen

In de omgeving van Hooghalen vindt u verschillende oude esdorpen zoals Rolde en Grolloo. Deze dorpen zijn ontstaan in de Middeleeuwen en bevatten veel historische gebouwen en monumenten zoals kerken, molens en oude boerderijen.

8. Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Gevangenismuseum Veenhuizen ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Hooghalen en biedt een uniek inzicht in de geschiedenis van gevangenschap en strafrechtspraak. Het museum is gevestigd in een voormalige gevangenis en biedt een uitgebreide collectie van historische objecten, interactieve tentoonstellingen en rondleidingen.

9. Het Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is een prachtig natuurgebied en een van de grootste heidevelden van Europa. Het is slechts een klein eindje rijden van Hooghalen en biedt een schat aan historische en culturele bezienswaardigheden, waaronder prehistorische grafheuvels, oude boerderijen en een militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog.

10. De Nassaukade

De Nassaukade is een prachtige historische locatie in Assen, op ongeveer 20 minuten rijden van Hooghalen. Het is een kade langs het Kanaal van Smilde waar u kunt genieten van de mooie oude huizen en prachtige uitzichten over het water.

11. Gedenkboom

De gedenkboom van Eursinge, op ongeveer 15 minuten rijden van Hooghalen, is een indrukwekkende elzenboom die door Prins Maurits zou zijn geplant in het begin van de 17e eeuw. De boom is een belangrijk monument in de geschiedenis van de regio en trekt jaarlijks veel bezoekers.

12. Het Noorder Dierenpark

Het Noorder Dierenpark in Emmen, op ongeveer 45 minuten rijden van Hooghalen, is een belangrijke attractie en biedt een prachtige collectie van exotische dieren van over de hele wereld. Dit park is opgericht in 1935 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de bekendste dierentuinen van Nederland.

13. De korenmolen in Rolde

De korenmolen in Rolde is een oude windmolen die nog steeds in bedrijf is. Het is een prachtig historisch monument dat de bezoekers een uniek inzicht biedt in de traditionele technologie van graanmaling.

14. Het Drents Archief

Het Drents Archief ligt in Assen, op ongeveer 20 minuten rijden van Hooghalen. Het is een belangrijk archief gewijd aan de historische documenten en verhalen van Drenthe. Het omvat een uitgebreide collectie van documenten, brieven, foto’s en kaarten die teruggaan tot de Middeleeuwen.

15. Monument Luinstraat

Het monument aan de Luinstraat in Hooghalen is een indrukwekkend herdenkingsmonument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is ontworpen door kunstenaar Gerhard Lentink en wordt jaarlijks bezocht door vele bezoekers.

Hooghalen en de omliggende regio’s zijn prachtige plekken om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en cultuur. Of je nu een liefhebber bent van prehistorische monumenten, lokale folklore of hedendaagse musea, er is voor elk wat wils te vinden. Breng zeker een bezoek aan deze historische bezienswaardigheden voor een onvergetelijke en leerzame reis.

Veelgestelde vragen

1. Is er een toegangsprijs voor Kamp Westerbork?
Ja, er is een toegangsprijs voor Kamp Westerbork. De prijzen zijn te vinden op de website van het herinneringscentrum.

2. Zijn de hunebedden van Borger het hele jaar door geopend?
Ja, de hunebedden van Borger zijn het hele jaar door geopend.

3. Is er parkeergelegenheid bij de historische bezienswaardigheden?
Ja, bij de meeste historische bezienswaardigheden is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar.

4. Kan ik de historische bezienswaardigheden met mijn gezin bezoeken?
Ja, de meeste historische bezienswaardigheden zijn geschikt voor bezoekers van alle leeftijden.

5. Worden er rondleidingen aangeboden bij de historische bezienswaardigheden?
Ja, veel historische bezienswaardigheden bieden rondleidingen aan en hebben deskundige gidsen die je meer kunnen vertellen over de geschiedenis en de achtergrond van de locatie.

Over ons

Informatie