In de voetsporen van Vincent van Gogh: een culturele wandeling door Auvers-sur-Oise

Auvers-sur-Oise, een schilderachtig stadje gelegen ten noorden van Parijs, staat bekend als de laatste rustplaats van de beroemde Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh. Van Gogh heeft hier de laatste maanden van zijn leven doorgebracht en een aantal van zijn meest iconische schilderijen gemaakt. In dit artikel nemen we je mee op een culturele wandeling door Auvers-sur-Oise, waarbij we de plekken bezoeken die Van Gogh inspireerden en waar hij zijn meesterwerken creëerde.

Auvers-sur-Oise: Een introductie

Voordat we beginnen aan onze wandeling, laten we je kennismaken met Auvers-sur-Oise. Dit charmante stadje was een toevluchtsoord voor kunstenaars in de 19e eeuw vanwege de prachtige landschappen en de rustige sfeer. Auvers-sur-Oise had ook een speciale aantrekkingskracht op Vincent van Gogh. Hij kwam hier in 1890 aan, nadat hij een turbulente periode had doorgemaakt in Arles en Saint-Rémy-de-Provence.

Stop 1: Auberge Ravoux

Onze eerste stop is de Auberge Ravoux, beter bekend als het huis van Van Gogh. Dit is de plek waar hij verbleef tijdens zijn tijd in Auvers-sur-Oise. Het huis is nu een museum dat de sfeer van die tijd weerspiegelt, met kamers die zijn bewaard zoals ze waren toen Van Gogh hier woonde.

Stop 2: Eglise Notre-Dame-d’Auvers

Na een bezoek aan het huis van Van Gogh, vervolgen we onze wandeling naar de Eglise Notre-Dame-d’Auvers. Deze kerk werd vereeuwigd door Van Gogh in zijn schilderij “Kerk in Auvers-sur-Oise”. Het is een indrukwekkend gotisch gebouw dat nog steeds dezelfde charme uitstraalt als ten tijde van Van Gogh.

Stop 3: Auberge Ravoux Begravenisplek

Dichtbij de Auberge Ravoux vinden we de begraafplaats waar Van Gogh en zijn broer Theo begraven liggen. Het is een serene plek waar je eer kunt bewijzen aan de kunstenaar en zijn nalatenschap.

Stop 4: Meestergalerij

De volgende stop op onze wandeling is de Meestergalerij. Hier vind je een indrukwekkende collectie schilderijen van Van Gogh en andere meesters uit de 19e eeuw. Het is een must-see voor kunstliefhebbers en biedt een dieper inzicht in het werk van Van Gogh.

Stop 5: Daubigny Museum

Het Daubigny Museum is een andere plek die je niet mag missen tijdens je verblijf in Auvers-sur-Oise. Deze kunstenaarsschool was een belangrijke ontmoetingsplaats voor Van Gogh en andere kunstenaars uit die tijd. Het houden van een expositie van schilderijen van Charles-François Daubigny, een vooraanstaande schilder uit de Barbizon School, biedt dit museum een ​​uniek inzicht in de kunstscene van die tijd.

Stop 6: Velden en korenvelden

Auvers-sur-Oise staat bekend om zijn prachtige velden en korenvelden, die Van Gogh inspireerden om enkele van zijn meest beroemde werken te maken, zoals “Korenbloemen” en “Korenveld met kraaien”. Maak een wandeling door deze landschappen en geniet van de schoonheid die Van Gogh zo diep raakte.

Stop 7: Dr. Gachet’s huis

Een andere interessante plek om te bezoeken is het huis van Dr. Gachet, een bevriende arts van Van Gogh. Van Gogh heeft een portret van Dr. Gachet geschilderd, dat nu een van zijn duurste werken is. Het huis van Dr. Gachet biedt een glimp van het leven in die tijd en de relatie tussen de arts en de kunstenaar.

Stop 8: Château d’Auvers

Onze laatste stop is het Château d’Auvers, een prachtig kasteel dat een multimediale tentoonstelling biedt over de tijd van Van Gogh in Auvers-sur-Oise. Deze tentoonstelling neemt je mee op een reis door de geest van de kunstenaar en laat je zijn artistieke ontwikkeling en meesterwerken zien.

Na deze culturele wandeling door Auvers-sur-Oise zul je een dieper begrip hebben van het leven en de inspiratiebronnen van Vincent van Gogh. Het ontdekken van de plekken die Van Gogh hebben gevormd en hoe hij zijn kunst heeft gecreëerd, is een unieke ervaring die je niet mag missen tijdens je vakantie in Frankrijk.

Veelgestelde vragen

1. Waarom koos Vincent van Gogh voor Auvers-sur-Oise?

Vincent van Gogh koos voor Auvers-sur-Oise vanwege de prachtige landschappen en rustige sfeer. Hij had behoefte aan een plek waar hij zich kon concentreren op zijn kunst en vond inspiratie in dit charmante stadje.

2. Welke schilderijen heeft Van Gogh gemaakt in Auvers-sur-Oise?

In Auvers-sur-Oise heeft Van Gogh verschillende bekende schilderijen gemaakt, waaronder “Kerk in Auvers-sur-Oise”, “Korenbloemen” en “Korenveld met kraaien”.

3. Kun je de Auberge Ravoux bezoeken?

Ja, de Auberge Ravoux is nu een museum en kan worden bezocht. Het geeft een interessante kijk op het leven van Van Gogh tijdens zijn tijd in Auvers-sur-Oise.

4. Wat is er nog meer te zien in Auvers-sur-Oise?

Naast de plekken die verband houden met Van Gogh, heeft Auvers-sur-Oise ook andere bezienswaardigheden, zoals het Château d’Auvers en het Daubigny Museum.

5. Is Auvers-sur-Oise gemakkelijk te bereiken vanuit Parijs?

Ja, Auvers-sur-Oise is gemakkelijk te bereiken vanuit Parijs. Er zijn regelmatige treinen die je in ongeveer 30 minuten naar dit charmante stadje brengen.

Over ons

Informatie