Musea en galerieën in Oosterhout: ontdek de artistieke kant van deze stad

Oosterhout staat bekend om haar bruisende cultuurscene en dat is te zien in de talloze mogelijkheden op het gebied van musea en galerieën. Van hedendaagse kunst tot klassieke schilderijen, er is voor elk wat wils. Dompel je onder in het artistiek erfgoed van Oosterhout en ontdek de betekenis achter de kunstwerken.

Het Titus Brandsma Museum

Het Titus Brandsma Museum is gevestigd in de geboorteplaats van Titus Brandsma, een karmeliet, hoogleraar en journalist die internationaal bekend staat om zijn werk op het gebied van spiritualiteit, mystiek en journalistiek. Het museum bevat een permanente tentoonstelling over het leven en werk van Titus Brandsma, waaronder zijn christelijke spiritualiteit, zijn inzet voor de persvrijheid en zijn optreden tegen het nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Galerie Lijn 3

Galerie Lijn 3 bevindt zich in het centrum van Oosterhout en is een galerie voor hedendaagse kunst. Het is een bijzondere plek waar je steeds weer iets nieuws kunt ontdekken. De galerie organiseert regelmatig exposities van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland en heeft een stevige reputatie opgebouwd als een platform voor vernieuwende kunstconcepten.

Museum Paulina Bisdom van Vliet

Het Museum Paulina Bisdom van Vliet is gehuisvest in een prachtig 18e-eeuws pand in het centrum van Oosterhout. Het museum bevat een indrukwekkende collectie romantische schilderijen, waaronder werken van de Hollandse Meesters en Vlaamse Primitieven. De collectie is afkomstig uit de verzameling van Paulina Bisdom Van Vliet, een 19e-eeuwse mecenas wiens passie voor kunst het museum tot op de dag van vandaag inspireert.

Kasteel van Oosterhout

Het Kasteel van Oosterhout ligt aan de rand van het centrum en is een historisch gebouw dat dateert uit de middeleeuwen. Het kasteel herbergt momenteel het Stadsmuseum van Oosterhout, waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van de stad. Er zijn tentoonstellingen over onder andere de lokale geschiedenis, archeologie en oude ambachten.

De Gevangenpoort

De Gevangenpoort aan de Markt in Oosterhout is een opvallend historisch pand dat werd gebouwd in de zestiende eeuw. Het deed dienst als gevangenis, rechtszaal en raadhuis. Inmiddels is de Gevangenpoort heringericht als museum waar verschillende tentoonstellingen zijn te bezichtigen over de geschiedenis van het gebouw en de stad Oosterhout.

Atelier ‘t Pakhuis

Atelier ‘t Pakhuis is gevestigd in een voormalig pakhuis in Oosterhout en biedt een podium aan kunstenaars en creatievelingen uit Oosterhout en omstreken. Het atelier biedt een gevarieerd aanbod aan cursussen en workshops, van schilderen tot fotografie. Je kunt er ook terecht voor een kopje koffie en om te genieten van de prachtige kunstwerken die er worden tentoongesteld.

Groot kruiswegpark

Het Groot Kruiswegpark ligt aan de rand van Oosterhout en is een bijzondere plek voor bezinning en rust. Het park bevat een serie van veertien kruiswegstaties, ontworpen door de bekende, hedendaagse kunstenaar Jan de Bie. Deze representaties van de lijdensweg van Jezus staan symbool voor het lijden en de hoop van de mensheid.

Museum voor vlakglas- en emaillekunst

Het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Oosterhout is een uniek museum met een bijzondere collectie glas-, emaille- en keramiekkunst. Je vindt er onder andere sieraden, vazen, schalen en wanddecoraties, gemaakt door bekende en minder bekende kunstenaars uit de hele wereld. Het museum is gevestigd in een historisch pand dat vroeger dienst deed als gemeentehuis.

Sint Catharinakerk

De Sint Catharinakerk in Oosterhout is een prachtige kerk uit de 15e eeuw. Het interieur van de kerk is indrukwekkend, met beschilderde gewelven, fraaie houtsnijwerken en prachtige gebrandschilderde ramen. De kerk is gratis te bezichtigen en organiseert regelmatig concerten en exposities.

Theater de Bussel

Theater de Bussel is een cultureel centrum in het hart van Oosterhout. Het biedt een programma vol theater, dans, film en muziek. Van grote namen tot jong talent, er is altijd iets te beleven in De Bussel. Het theater heeft drie zalen en een filmzaal.

Trouwkapel van het voormalig klooster Sint-Catharinadal

De Trouwkapel van het voormalige klooster Sint-Catharinadal is een bijzondere locatie voor een bruiloft of huwelijksviering. Het klooster is een prachtig historisch gebouw met een schitterende tuin en het interieur van de kapel is werkelijk adembenemend. Op aanvraag zijn er ook rondleidingen mogelijk door het klooster.

Dutch Music Barn

De Dutch Music Barn is een unieke muziekstudio waar je terecht kunt voor opnames, mixage en mastering van jouw muziek. De studio is gevestigd op een boerderij aan de rand van Oosterhout en biedt een inspirerende omgeving voor muzikanten en artiesten. Je kunt er ook terecht voor jamsessies en workshops.

Galerie van Nuland

Galerie van Nuland in Oosterhout is een galerie voor hedendaagse figuratieve kunst. Eigenaar en kunstenaar Patrick van Nuland streeft ernaar om de kunstwerken in zijn galerie toegankelijk te maken voor een breed publiek. De galerie organiseert regelmatig exposities, waarbij je de kans hebt om in contact te komen met de kunstenaars.

Het Kabinet

Het Kabinet in Oosterhout is een unieke combinatie van een boekhandel en een kunstgalerie. De boekhandel heeft een uitgebreid assortiment literatuur, kunstboeken, en kinderboeken. In de galerie vind je bijzondere kunstwerken, bestaande uit schilderijen, fotokunst en beeldhouwwerken.

Natuurmuseum Brabant

Natuurmuseum Brabant ligt ten oosten van het centrum van Oosterhout en is gericht op de natuur en haar relatie tot de mens. Het museum bevat verschillende tentoonstellingen die betrekking hebben op de natuur rondom Oosterhout, waaronder opgezette dieren, fossielen en mineralen. Het biedt een leerzame en interactieve ervaring voor jong en oud.

Conclusie

Oosterhout heeft een rijk artistiek erfgoed, van hedendaagse kunst tot klassieke schilderijen en van muziek tot cultuurhistorie. Musea en galerieën bieden de mogelijkheid om kennis te maken met deze rijke geschiedenis en cultuur van Oosterhout. Door een bezoek aan deze regionale trekpleisters ontdek je de culturele kant van de stad waardoor een bezoek aan Oosterhout zeker de moeite waard is.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de openingstijden van het Titus Brandsma Museum?
2. Kan ik mijn eigen muziek opnemen in de Dutch Music Barn?
3. Is atelier ‘t Pakhuis het hele jaar geopend?
4. Hoeveel zalen heeft Theater de Bussel?
5. Heeft Galerie van Nuland ook kunstwerken van lokale kunstenaars?

Antwoorden

1. De openingstijden van het Titus Brandsma Museum zijn op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:30 tot 17:00 uur.
2. Ja, de Dutch Music Barn biedt de mogelijkheid om je eigen muziek op te nemen, te mixen en te masteren.
3. Ja, atelier ‘t Pakhuis is het hele jaar geopend met uitzondering van vakantieperiodes.
4. Theater de Bussel heeft drie zalen en een filmzaal.
5. Ja, Galerie van Nuland heeft ook kunstwerken van lokale kunstenaars in haar galerie.

Over ons

Informatie