Ontdek de geschiedenis van Buitenplaats De Marke van Ruinen

Buitenplaats De Marke van Ruinen is een prachtig landgoed dat gelegen is in Ruinen, Drenthe. Het landgoed is perfect voor vakantiegangers die van rust en natuur houden. Maar het is niet alleen een mooie plek om te verblijven, het heeft ook een rijke geschiedenis die teruggaat naar de 17e eeuw. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van Buitenplaats De Marke van Ruinen.

De oorsprong

Buitenplaats De Marke van Ruinen dankt zijn naam aan het woord ‘marke’. Een marke is een middeleeuws systeem van gemeenschappelijke gronden waarin de boeren gezamenlijk weide- en akkerland bewerken. In de 17e eeuw was de marke van Ruinen eigendom van een aantal rijke herenboeren. Eén van die herenboeren was Hendrik Pap. Hij besloot om op een gedeelte van zijn marke een buitenplaats te bouwen die hij de naam ‘De Marke’ gaf.

De ontwikkeling van het landgoed

In de loop der jaren werd Buitenplaats De Marke steeds verder uitgebreid en verfraaid. In de 18e eeuw werd er een prachtige tuin aangelegd die nog steeds te bewonderen is. De tuin is symmetrisch en heeft een strakke structuur die kenmerkend is voor de Franse barokstijl. In de 19e eeuw werd de buitenplaats verder uitgebreid met een oranjerie en een koetshuis.

Het landgoed tijdens de oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Buitenplaats De Marke door de Duitse bezetter gevorderd. Het landgoed werd gebruikt als kamp voor Nederlandse gevangenen die tewerkgesteld werden in de Duitse oorlogsindustrie. Na de oorlog werd het landgoed weer teruggegeven aan de eigenaar. In 1947 werd het landgoed echter verkocht aan een textielfabrikant die het ging gebruiken als vakantieoord voor zijn personeel.

De restauratie

In 1996 werd Buitenplaats De Marke van Ruinen door de huidige eigenaar gekocht. Hij heeft het landgoed volledig gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Zo zijn onder andere het koetshuis en de oranjerie volledig gerestaureerd. Ook de prachtige tuin werd weer in oude glorie hersteld en er werden nieuwe bomen en planten geplant.

Een unieke vakantiebestemming

Vandaag de dag is Buitenplaats De Marke van Ruinen een prachtige en unieke vakantiebestemming waar gasten kunnen genieten van de rust, de natuur en de geschiedenis. Het landgoed heeft diverse vakantiewoningen en kamers die van alle gemakken zijn voorzien. Ook is er een wijnproeverij op het landgoed waar gasten kunnen genieten van heerlijke wijnen uit de regio.

Conclusie

Buitenplaats De Marke van Ruinen is niet alleen een mooie vakantiebestemming, het is ook een plek waar de geschiedenis tot leven komt. Het landgoed heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw en tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol heeft gespeeld. Dankzij de restauratie is het landgoed weer in oude glorie hersteld en kunnen gasten genieten van de prachtige tuin, de historische gebouwen en de heerlijke wijnen uit de regio.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik de prachtige tuin bezoeken als ik geen gast ben van Buitenplaats De Marke van Ruinen?

Ja, de prachtige tuin is op afspraak te bezoeken voor groepen van meer dan 10 personen.

2. Wanneer is het landgoed gebouwd?

Het landgoed is gebouwd in de 17e eeuw.

3. Wat voor vakantiewoningen zijn er beschikbaar?

Er zijn diverse vakantiewoningen en kamers beschikbaar op Buitenplaats De Marke van Ruinen.

4. Is er een restaurant op het landgoed?

Nee, er is geen restaurant op het landgoed. Wel is er een wijnproeverij waar gasten kunnen genieten van heerlijke wijnen uit de regio.

5. Kan ik mijn huisdier meenemen naar Buitenplaats De Marke van Ruinen?

Ja, huisdieren zijn van harte welkom op Buitenplaats De Marke van Ruinen.

Over ons

Informatie