Ontdek historische plaatsen in Nedersaksen.

Met een lange geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, is Nedersaksen de thuisbasis van vele fascinerende historische plaatsen. Of je nu een fan bent van middeleeuwse kastelen, oude stadsmuren of barokke kerken, Nedersaksen heeft voor elk wat wils. In deze gids ontdek je enkele van de beste historische plekken die de regio te bieden heeft.

1. Hunebedden in het Emsland

Begin je reis terug in de tijd met een bezoek aan de hunebedden in het Emsland. Deze prehistorische grafmonumenten zijn meer dan 5000 jaar oud en geven een fascinerend inzicht in het leven van onze voorouders. Het grootste hunebed van de regio is te vinden in het plaatsje Hüven.

2. De Kaiserpfalz in Goslar

Een van de meest indrukwekkende middeleeuwse gebouwen in Nedersaksen is de Kaiserpfalz in Goslar. Het was een keizerlijk paleis dat werd gebruikt door Duitse keizers van de 11e tot de 13e eeuw. Tegenwoordig is de Kaiserpfalz een populaire toeristische bestemming en is het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

3. De oude stadsmuur van Hannover

De oude stadsmuur van Hannover dateert uit de 14e eeuw en was ooit 4,2 kilometer lang met 36 torens en vijf poorten. Vandaag de dag zijn er nog delen van de stadsmuur bewaard gebleven, waaronder de poorten Kniestraße en Aegidientorplatz.

4. Het kasteel van Marienburg

Het kasteel van Marienburg, gelegen in de regio Hannover, is een van de mooiste historische gebouwen in Duitsland. Het kasteel werd gebouwd door koning George V van Hannover in 1858 en heeft een opvallende neogotische stijl. Het kasteel wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van de 19e-eeuwse stijl van romantische architectuur.

5. De Hanzestad Lüneburg

Lüneburg was een belangrijk lid van de Hanze, een middeleeuws handelsverbond, en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 10e eeuw. Het oude centrum van Lüneburg is goed bewaard gebleven en biedt vele historische gebouwen zoals het stadhuis, St. John’s Church en de Stintmarkt.

6. Het stadhuis van Wolfenbüttel

Het stadhuis van Wolfenbüttel is een prachtig barok gebouw dat dateert uit de 18e eeuw. Het gebouw werd gebouwd op de plek van een middeleeuws kasteel en heeft een opvallende gevel en een prachtig ingerichte ceremoniële zaal.

7. Het klooster van Loccum

Het klooster van Loccum is het oudste cisterciënzerklooster in Duitsland en dateert uit de 12e eeuw. Het klooster heeft vele historische gebouwen en een prachtige barokke kerk. Vandaag de dag wordt het klooster nog steeds gebruikt als een actief klooster en heeft het een educatief programma voor bezoekers.

8. De kathedraal van Hildesheim

De kathedraal van Hildesheim werd gebouwd in de 11e eeuw en is een van de oudste romaanse gebouwen van Duitsland. Het heeft een indrukwekkend interieur met veel Romaans en Gotisch decor. De kerk heeft ook vele historische schatten, waaronder een set van bronzen deuren die dateren uit de 11e eeuw en opgenomen zijn in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

9. Het kasteel van Celle

Het kasteel van Celle is een indrukwekkende renaissance-structuur die dateert uit de 16e eeuw. Het kasteel werd gebouwd als residentie van de hertogen van Braunschweig-Lüneburg en dient vandaag als museum. Het museum vertelt de geschiedenis van het kasteel en de stad Celle.

10. De Altstadt van Goslar

Goslar werd opgericht in de 10e eeuw als een mijnbouwstad en speelde later een belangrijke rol als keizerlijke stad. De Altstadt van Goslar is een goed bewaard gebleven middeleeuwse stad met veel historische gebouwen en smalle straatjes die de bezoeker terugbrengen naar de middeleeuwen.

11. Het bezoekerscentrum ‘HARZER SCHMAUS’

Het bezoekerscentrum ‘HARZER SCHMAUS’ biedt een unieke ervaring waarin bezoekers de oude traditionele gerechten en drinken van Nedersaksen kunnen proeven. Het centrum is gelegen in de regio Harz en biedt een gezellige en authentieke sfeer.

12. Kloster Walkenried

Kloster Walkenried is een voormalig cisterciënzerklooster dat dateert uit de 12e eeuw en momenteel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het klooster is een van de meest sfeervolle ruïnes van Nedersaksen en biedt een mooi voorbeeld van middeleeuwse architectuur en kloosterleven.

13. De Marienkirche in Wolfenbüttel

De Marienkirche in Wolfenbüttel is een cultureel monument uit de late gotische periode. De kerk is vooral bekend om de beelden van de apostelen aan de buitenkant van de kerk, de monumentale glas in lood ramen en de vele oorspronkelijke barokke elementen in het interieur.

14. Het landgoed van de hertogen van Celle

Het landgoed van de hertogen van Celle is een historische bezienswaardigheid die dateert uit de 16e eeuw. Het landgoed was ooit de residentie van de hertogen van Braunschweig-Lüneburg en is gelegen in het prachtige landschap van de Lüneburger Heide.

15. Fachwerkhuizen van Celle

Celle heeft een van de grootste aantallen fachwerkhuizen van Duitsland. De houten huizen dateren uit de 16e eeuw en staan bekend om hun vakmanschap en kleurrijke versieringen. Er zijn meer dan 400 van deze huizen in Celle en ze vormen een spectaculaire achtergrond voor een wandeling door de stad.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een reis vol geschiedenis en cultuur, is Nedersaksen de perfecte bestemming. Met prachtige middeleeuwse kastelen, oude stadsmuren en barokke kerken kun je niet anders dan betoverd raken door de rijke geschiedenis van deze regio.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de hunebedden in het Emsland?
2. Welke middeleeuwse gebouwen zijn er te zien in Nedersaksen?
3. Is de Kaiserpfalz in Goslar opgenomen in de Werelderfgoedlijst?
4. Wat is er te zien in Lüneburg?
5. Wat zijn fachwerkhuizen?

Over ons

Informatie