Op de fiets door Drenthe: de mooiste fietsroutes en bezienswaardigheden onderweg

Fietsen door Drenthe is een perfecte manier om de provincie te verkennen. Met meer dan 1500 kilometer aan fietsroutes is er voor ieder wat wils. Maar waar moet je beginnen en welke bezienswaardigheden mag je niet missen? In dit artikel nemen we je mee langs de mooiste fietsroutes en bezienswaardigheden die Drenthe te bieden heeft.

Fietsroutes

Dwingelderveldroute

De Dwingelderveldroute is een absolute aanrader voor natuurliefhebbers. Deze route van 28 kilometer voert je langs het grootste natte heidegebied van West-Europa, waar je kunt genieten van bijzondere planten- en diersoorten.

Hunebeddenroute

Drenthe staat bekend om zijn hunebedden en met de Hunebeddenroute kun je een groot aantal van deze prehistorische grafkamers bezichtigen. De route van 45 kilometer start bij het Hunebedcentrum in Borger en loopt langs maar liefst 12 hunebedden.

Rondje Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een uniek hoogveengebied op de grens van Drenthe en Friesland. Met de geweldige fietsroute van 28 kilometer kom je langs dit prachtige natuurgebied en fiets je door uitgestrekte bossen en heidevelden.

Rondje Noordenveld

Rondje Noordenveld is een fietsroute van 37 kilometer langs fraaie en gevarieerde landschappen. Je fietst langs historische brinkdorpen, door bossen en over de heide.

Bezienswaardigheden

Drents Museum

In het Drents Museum in Assen maak je kennis met de geschiedenis van Drenthe. Het museum heeft een uitgebreide collectie archeologische vondsten uit de provincie en organiseert regelmatig bijzondere tentoonstellingen.

Kamp Westerbork

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kamp Westerbork een doorgangskamp voor Joden die naar de vernietigingskampen werden gestuurd. Vandaag de dag is Kamp Westerbork een herinneringscentrum en museum waar je meer kunt leren over deze zwarte periode in de geschiedenis.

Dwingeloo Radio Observatory

Het Dwingeloo Radio Observatory is een van de belangrijkste radiotelescopen van Europa en is nog steeds in gebruik. Het observatorium is niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt wel een rondleiding boeken om meer te leren over de werking van deze bijzondere installatie.

Wildlands Adventure Zoo Emmen

De Wildlands Adventure Zoo Emmen is een avontuurlijk dierenpark waar je kennis kunt maken met de dieren van de savanne, de jungle en het poolgebied. Een geweldig dagje uit voor jong en oud.

Conclusie

Drenthe is een fantastische provincie om te ontdekken op de fiets. Met de vele fietsroutes kom je langs de mooiste natuurgebieden en landschappen. Daarnaast zijn er tal van bezienswaardigheden die je niet mag missen. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of cultuur, Drenthe heeft voor ieder wat wils.

Veelgestelde vragen

1. Zijn er e-bike verhuurlocaties in Drenthe?

Ja, er zijn diverse locaties waar je e-bikes kunt huren in Drenthe.

2. Moet ik mijn eigen fiets meenemen of kan ik er ter plaatse een huren?

Het is mogelijk om je eigen fiets mee te nemen, maar je kunt ook ter plaatse een fiets huren.

3. Wat zijn de kosten voor het huren van een fiets?

De kosten voor het huren van een fiets variëren per verhuurder, maar gemiddeld betaal je tussen de €10 en €15 per dag.

4. Moet ik een fietskaart kopen om de fietsroutes te kunnen fietsen?

Het is niet verplicht om een fietskaart te hebben, maar het kan wel handig zijn omdat hierop alle fietsroutes staan aangegeven.

5. Zijn er bepaalde periodes waarin het fietsen in Drenthe af te raden is?

In de winterperiode kan het fietsen in Drenthe minder prettig zijn vanwege de lagere temperaturen en mogelijke gladheid. Het voorjaar, de zomer en het najaar zijn de beste periodes om te fietsen.

Over ons

Informatie