Op vakantie in Appelscha | Vakantieparken & meer

Als je op zoek bent naar een vakantiebestemming midden in de natuur, met genoeg activiteiten voor het hele gezin, dan is Appelscha de perfecte plek om te bezoeken. Dit charmante dorpje is gelegen in de provincie Friesland en is omringd door het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold. In deze gids lees je alles over Appelscha, van de geschiedenis en culturele activiteiten tot de populairste bezienswaardigheden en buitensportmogelijkheden.

Geschiedenis van Appelscha
Als je door het dorp wandelt, zie je nog steeds sporen van de lange geschiedenis van Appelscha. Het dorp dankt zijn naam aan de nederzettingen ‘Appel’ en ‘Scha’, die respectievelijk appelboom en schapen betekenen. In de 19e eeuw groeide de toeristische sector in Appelscha snel, vanwege de opkomst van het kuuroord. Naast de prachtige natuurlijke omgeving, trokken het warme water van de ‘Kuipstee’ en de geneeskrachtige eigenschappen van de veenmodder veel bezoekers.

Bezienswaardigheden
Het Nationaal Park Drents-Friese Wold biedt ruimte aan talloze wandel- en fietsroutes. Bovendien zijn er ook veel populaire bezienswaardigheden in en nabij Appelscha die je niet mag missen. Het Drents-Fries museum is een must-visit voor cultuurliefhebbers, maar ook het Openluchttheater, Bosbergtoren en het historische dorpje Veenhuizen zijn een bezoek waard.

Bosbergtoren
De Bosbergtoren, ook wel Oldebergtoren genoemd, is een 33 meter hoge uitkijktoren. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Appelscha, het Nationaal Park Drents-Friese Wold en nabijgelegen dorpen.

Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen
Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen is een fascinerende attractie met een rijke geschiedenis. Je kunt hier rondlopen in de cellenblokken, het museumgedeelte bezoeken en natuurlijk leren over de geschiedenis van het gevangenisdorp.

Natuur en buitensportactiviteiten
Het Nationaal Park Drents-Friese Wold biedt talloze mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Er zijn meer dan 60 wandelroutes en 20 fietsroutes om uit te kiezen, variërend in afstand en moeilijkheidsgraad. Daarnaast zijn er talloze routes om te paardrijden en zijn er diverse kanoroutes in de nabije omgeving.

Accommodaties en parken
Als je op zoek bent naar een accommodatie in Appelscha, dan heb je ook keuze uit diverse parken en campings in de omgeving. De Boscamping, bijvoorbeeld, is een populaire keuze voor kampeerders die van rust en natuur houden. Vakantiepark RCN de Roggeberg is ideaal voor gezinnen, met talloze activiteiten en voorzieningen.

Eten en drinken
Appelscha heeft verscheidene gezellige restaurants, die lokale specialiteiten serveren. Als je van pannenkoeken houdt, is de Pannenkoekburcht een aanrader. Maar ook het sfeervolle restaurant De Hertenkamp, dat uitkijkt over het Nationaal Park, mag niet overgeslagen worden.

Festivals en evenementen
Appelscha en omgeving hebben vele culturele en kleurrijke festivals en evenementen gedurende het jaar. Zo is er de jaarlijkse fietsvierdaagse, het Foodfestival Appelscha, en het Bluesfestival in Grolloo.

Vervoer naar Appelscha
De beste manier om Appelscha te bereiken is per auto of fiets. Station Assen is het dichtstbijzijnde treinstation, vanwaar je verder kunt reizen naar Appelscha per bus of taxi.

Conclusie
Appelscha is een waar paradijs voor liefhebbers van natuur en buitensportactiviteiten. Het is de perfecte plek voor een ontspannende vakantie, met genoeg mogelijkheden voor het hele gezin. Of je nu van wandelen, fietsen of de lokale cultuur houdt, er is voor iedereen wat te beleven in Appelscha.

Veelgestelde vragen
Wat is de beste periode om Appelscha te bezoeken?
De beste periode om Appelscha te bezoeken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de dagen langer zijn en de temperaturen aangenaam. Tijdens de herfst, wanneer de bladeren kleurrijk worden, is het Nationaal Park ook een bezoek waard. In de winter wordt het park bedekt met sneeuw en ijs, wat zorgt voor prachtige wandelingen.

Kun je ook skiën in Appelscha?
Nee, er zijn geen skipistes in Appelscha. Maar je kunt wel langlaufen op de routes in het Nationaal Park tijdens de winter.

Wat zijn de populairste fietsroutes in Appelscha?
De twee meest populaire fietsroutes zijn de Fochteloërveenroute en de Drents-Friese Woldroute. Beide routes nemen je mee langs en door de prachtige natuurlijke omgeving.

Is Appelscha geschikt voor kinderen?
Ja, er zijn talloze activiteiten en voorzieningen voor kinderen, waaronder speeltuinen, kinderboerderijen en kinderzwembaden.

Wat is er te doen in de buurt van Appelscha?
In de nabije omgeving van Appelscha kun je het Drents-Fries Wold, het Drents-Fries museum, de historische dorpen Veenhuizen en Diever bezoeken. Ook zijn de steden Assen en Groningen niet ver weg.

Over ons

Informatie