Op vakantie in Fažana | Vakantieparken & meer

Fažana is een idyllisch mediterraan dorpje gelegen aan de westkust van het schiereiland Istrië in Kroatië. Het dorpje ligt tegenover het Nationaal park Brijuni en is omgeven door een kristalheldere zee en weelderige groene bossen. Fažana was ooit een vissersdorp, maar is nu uitgegroeid tot een zeer geliefde toeristische bestemming. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de charme van Fažana, de attracties en bezienswaardigheden, de geschiedenis van het dorp, de beste accommodaties in de buurt en nog veel meer.

Een korte geschiedenis van Fažana
Het dorpje is bijna 2000 jaar oud en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De Romeinen bouwden hier een haven en een militaire nederzetting genaamd ‘Duzla’. Later werd het dorpje, dat bekend stond als ‘Fascinana’, een belangrijke plaats voor de Venetiaanse republiek tijdens de middeleeuwen. Na de val van Venetië in 1797, namen de Oostenrijkers de controle over het gebied over. In de jaren ’50 kwam Fažana onder Joegoslavisch bestuur en sindsdien is het dorpje uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming.

Bezienswaardigheden en attracties in Fažana
Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Fažana is het Nationaal park Brijuni. Dit park bestaat uit 14 eilanden en is de thuisbasis van enkele zeldzame diersoorten, zoals de witte pauw. Het park is toegankelijk per boot vanuit Fažana en biedt aan de bezoekers mogelijkheden om te wandelen, zwemmen of gewoon te genieten van de prachtige natuur. Het is ook mogelijk om een bezoek te brengen aan het Brijuni museum, gelegen op het hoofdeiland.

De historische parochiekerk van St. Cosmas en Damianus is ook een must-see, met zijn prachtige fresco’s en schilderijen. Het kerkje werd gebouwd in de 16e eeuw en is een goed voorbeeld van de Venetiaanse architectuur in Istrië.

In Fažana is er ook een uitgestrekt netwerk van gemarkeerde fietsroutes, waardoor het mogelijk is om het schiereiland Istrië op een bijzondere manier te verkennen. Deze routes gaan langs pittoreske dorpjes, door weelderige bossen en langs de kustlijn van de Adriatische Zee.

Accommodaties in Fažana
Fažana biedt tal van accommodaties voor reizigers van elk budget. Er zijn verschillende pensions en privé-appartementen die worden verhuurd aan toeristen. Als u op zoek bent naar een luxueuze accommodatie, dan zijn er ook verschillende vijfsterrenhotels in de buurt van Fažana. Populaire hotels in de omgeving zijn het Histria hotel, het Brioni hotel en het Pula hotel.

Activiteiten en evenementen in Fažana
In de zomermaanden vinden er verschillende evenementen plaats in Fažana. Zo is er het populaire Brijuni filmfestival, waar tal van internationale films worden vertoond op het hoofdeiland van het Nationaal park Brijuni. Verder vindt er ook het traditionele Fažana Festival plaats, met tal van concerten en folkloristische shows.

Voor de avontuurlijke reiziger zijn er tal van watersporten beschikbaar, zoals windsurfen, kitesurfen en zeilen. Er zijn ook verschillende duikscholen in de buurt die duikexcursies aanbieden rond de Brijuni-eilanden.

Hoe bereikt u Fažana
Fažana is goed bereikbaar vanuit verschillende Europese steden. Het dorpje heeft een eigen haven met verbindingen naar het Nationaal park Brijuni en de nabijgelegen stad Pula. De dichtstbijzijnde luchthaven is de luchthaven van Pula, op slechts 15 minuten rijden van Fažana. Vanuit Nederland is het mogelijk om te vliegen naar Pula vanaf Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Maastricht.

Conclusie
Fažana is een adembenemende bestemming die verrassend genoeg nog niet is overladen door massa’s toeristen. Het idyllische mediterrane dorpje biedt tal van bezienswaardigheden, activiteiten en accommodaties voor elke reiziger. Het Nationaal park Brijuni, de parochiekerk en de gemarkeerde fietsroutes zijn slechts enkele van de hoogtepunten die Fažana te bieden heeft. Of u nu op zoek bent naar een rustige vakantie, een actieve vakantie of een culturele reis, Fažana zal u niet teleurstellen.

Veelgestelde vragen
Wat is de beste tijd om Fažana te bezoeken?
De beste tijd om Fažana te bezoeken is van mei tot september, wanneer het weer het beste is en er veel activiteiten en evenementen plaatsvinden.

Welke accommodaties zijn er beschikbaar in Fažana?
Er zijn tal van accommodaties beschikbaar in Fažana, van goedkope pensions en privé-appartementen tot vijfsterrenhotels. Populaire hotels in de omgeving zijn het Histria hotel, het Brioni hotel en het Pula hotel.

Hoe bereik ik Fažana?
Fažana is goed bereikbaar vanuit verschillende Europese steden. De dichtstbijzijnde luchthaven is Pula, op slechts 15 minuten rijden van Fažana. Vanuit Nederland is het mogelijk om te vliegen naar Pula vanaf Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Maastricht.

Is het Nationaal park Brijuni de moeite waard om te bezoeken?
Ja, het Nationaal park Brijuni is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het park bestaat uit 14 eilanden en biedt tal van activiteiten en bezienswaardigheden, zoals een museum, een dierentuin en prachtige stranden.

Zijn er watersportactiviteiten beschikbaar in Fažana?
Ja, er zijn tal van watersportactiviteiten beschikbaar in Fažana, zoals windsurfen, kitesurfen en zeilen. Er zijn ook verschillende duikscholen in de buurt die duikexcursies aanbieden rond de Brijuni-eilanden.

 • All
 • Appartement
 • Beach House
 • Bungalow
 • Chalet
 • Groepsverblijf
 • Hotelkamer
 • Kampeerplaats
 • Lodge
 • Stacaravan
 • Suite
 • Vakantietent
 • Villa

Over ons

Informatie