Road trip door Noord-Brabant: de mooiste routes en stops

Noord-Brabant staat bekend om zijn prachtige natuur en historische bezienswaardigheden. Een road trip door deze provincie is dan ook een geweldige manier om dit allemaal te ontdekken. Hieronder delen we de mooiste routes en stops voor een onvergetelijke road trip door Noord-Brabant.

Route 1: Natuur en cultuur in de regio’s Oss en Bernheze

Begin je road trip in de regio’s Oss en Bernheze. Deze route voert je langs een aantal prachtige natuurgebieden, zoals de Maashorst en de Bernhezer Bossen. Daarnaast breng je ook een bezoek aan het Middeleeuwse kasteel van Heeswijk en de historische binnenstad van Oss.

Route 2: Langs de mooiste kloosters en kastelen

Deze route neemt je mee langs de indrukwekkende kloosters en kastelen van Noord-Brabant. Je bezoekt onder andere het imposante Kasteel Heeswijk en het pittoreske Klooster Sint Agatha. De prachtige natuur van de regio’s rondom deze kastelen en kloosters maken de route helemaal af.

Route 3: Historische hoogtepunten in West-Brabant

Deze route voert je langs de historische hoogtepunten van West-Brabant. Zo breng je een bezoek aan het grootste en best bewaarde kasteel van Nederland, Kasteel van Breda. Daarnaast bezichtig je ook de historische binnensteden van Bergen op Zoom en Breda.

Route 4: De Brabantse Kempen

Deze route voert je langs het prachtige natuurgebied de Brabantse Kempen. Je geniet van de groene omgeving terwijl je langs historische dorpen als Eersel en Oirschot rijdt. Een hoogtepunt op de route is de Abdij van Postel, een prachtig klooster dichtbij de Belgische grens.

Route 5: De Peel

Deze route brengt je door het groene hart van Noord-Brabant, De Peel. Je bezoekt historische dorpen als Deurne en Gemert, en rijdt langs prachtige natuurgebieden als de Groote Peel en het Nationaal Park De Maasduinen. Een absolute must-visit tijdens deze route is het Oorlogsmuseum Overloon.

Stop 1: Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen zijn de grootste zandvlaktes van Europa en liggen centraal in Noord-Brabant. Hier kun je naar hartenlust wandelen, fietsen of gewoon genieten van het prachtige uitzicht.

Stop 2: Van Gogh Huis in Zundert

In Zundert vind je het geboortehuis van de beroemde Nederlandse schilder, Vincent van Gogh. Het herenhuis waar hij zijn jeugd doorbracht is nu een museum waar je meer kunt leren over Van Gogh’s leven en werk.

Stop 3: Basiliek van Oudenbosch

De imposante Basiliek van Oudenbosch is een must-see tijdens je road trip door Noord-Brabant. Dit indrukwekkende gebouw lijkt van buitenaf op een mini-versie van de St. Pieter in Rome en van binnen op de Notre Dame in Parijs.

Stop 4: Kasteel Bouvigne

Kasteel Bouvigne is een prachtig kasteel gelegen in een groen park in de buurt van Breda. Het kasteel is te bezichtigen en er worden geregeld evenementen georganiseerd.

Stop 5: De Tongelreep in Eindhoven

Op warme dagen is De Tongelreep in Eindhoven de perfecte plek om even af te koelen. Dit grote zwemparadijs biedt voor ieder wat wils, van grote glijbanen tot ontspannende bubbelbaden.

Stop 6: Museum De Pont in Tilburg

Museum De Pont is een prestigieus museum voor hedendaagse kunst in Tilburg. Hier vind je een indrukwekkende collectie van moderne kunstwerken en tentoonstellingen.

Stop 7: De Markt in ‘s-Hertogenbosch

Een bezoek aan de historische binnenstad van ‘s-Hertogenbosch is niet compleet zonder een bezoek aan de jaarlijkse kerstmarkt op de Markt. Hier kun je genieten van heerlijke glühwein terwijl je tussen de kraampjes struint.

Stop 8: De Moerputtenbrug

De Moerputtenbrug is een indrukwekkend bouwwerk uit 1881 en is onderdeel van het natuurgebied ‘Het Bossche Broek’. De brug is 600 meter lang en biedt een prachtig uitzicht over het gebied.

Stop 9: Vestingstad Willemstad

Willemstad is een prachtige vestingstad aan de oevers van de Hollandsche Diep. Hier kun je genieten van historische architectuur, gezellige terrasjes en mooie wandelroutes langs het water.

Stop 10: Het Van Abbemuseum in Eindhoven

Het Van Abbemuseum is een modern en hedendaags kunstmuseum in Eindhoven. Hier vind je een zeer diverse collectie van kunstwerken van over de hele wereld.

Stop 11: De St. Jan in ‘s-Hertogenbosch

De prachtige St. Jan-kathedraal in ‘s-Hertogenbosch is een van de meest indrukwekkende kerken van Nederland. Je kunt het interieur bewonderen of de toren beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad.

Stop 12: Nationaal Monument Kamp Vught

Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier kun je een bezoek brengen aan een interactieve tentoonstelling en herdenkingsplaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Stop 13: City Brewery in Tilburg

Bierliefhebbers zullen zeker genieten van een bezoek aan de City Brewery in Tilburg. Hier kun je kennismaken met het brouwproces en natuurlijk zelf ook een biertje proeven.

Stop 14: De Biesbosch

De Biesbosch is een prachtig natuurgebied, gelegen tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland. Hier kun je kanoën tussen de kronkelende rivieren en eilandjes, terwijl je geniet van de prachtige flora en fauna.

Stop 15: Kasteeltuinen Arcen

De Kasteeltuinen van Arcen zijn een sprookjesachtige plek om te bezoeken. Hier vind je prachtige tuinen en een imposant kasteel met een bijzondere geschiedenis.

Noord-Brabant heeft zoveel te bieden dat het moeilijk is om een keuze te maken. Met deze routes en stops kun je in ieder geval een goede start maken voor een onvergetelijke road trip door deze prachtige provincie.

Over ons

Informatie