Verborgen schatten: het historische erfgoed van Schalkhaar

Schalkhaar, een klein dorpje in de gemeente Deventer, heeft een rijke geschiedenis. Ondanks dat het vaak wordt overgeslagen door toeristen, heeft Schalkhaar een aantal verrassende bezienswaardigheden en verborgen schatten die het ontdekken waard zijn.

De geschiedenis van Schalkhaar

Om te begrijpen waarom Schalkhaar zo’n interessant dorp is, moeten we teruggaan in de tijd. Schalkhaar was al bekend in de Middeleeuwen en was oorspronkelijk een boerendorp. Na de Middeleeuwen groeide het dorp in omvang en werd het een belangrijk handelsknooppunt. In de 19e eeuw werd het dorp een belangrijk punt van vervoer toen er een spoorlijn werd gebouwd.

De Nicolaaskerk

Een van de meest opvallende en unieke bezienswaardigheden in Schalkhaar is de Nicolaaskerk. Deze kerk dateert uit de 12e eeuw en is daarmee een van de oudste gebouwen in de regio. De kerk staat bekend om zijn prachtige plafondschilderingen en prachtige glas-in-loodramen. De kerk is zeker een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en architectuur.

Huize De Haere

Een andere historische bezienswaardigheid in Schalkhaar is Huize De Haere. Dit landhuis dateert uit de 17e eeuw en is omgeven door prachtige tuinen en parken. Het huis heeft meerdere eigenaren gehad en is momenteel in handen van de Stichting IJssellandschap. Het huis en de tuinen zijn open voor bezoekers en er worden regelmatig evenementen georganiseerd.

Het Weteringpad

Een van de beste manieren om het historische erfgoed van Schalkhaar te ontdekken, is door een wandeling te maken langs het Weteringpad. Dit pad volgt de oude waterwegen die vroeger werden gebruikt voor de scheepvaart en landbouw. Onderweg kom je langs historische bezienswaardigheden zoals de oude watermolen en prachtige boerderijen.

De molen van Fakkert

Als je geïnteresseerd bent in oude molens, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de molen van Fakkert. Deze molen, die dateert uit de 17e eeuw, is nog steeds in gebruik en maalt regelmatig graan. De molen is open voor bezoekers en er zijn regelmatig demonstraties waarbij je kunt zien hoe de molen werkt.

Het Sallands Bakkerijmuseum

Als je meer wilt leren over de geschiedenis van brood en gebak, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Sallands Bakkerijmuseum. Dit museum heeft een uitgebreide collectie bakkerijgereedschap en -machines en organiseert regelmatig workshops en demonstraties.

Deventer

Schalkhaar ligt op slechts een paar kilometer afstand van Deventer, een stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en prachtige architectuur. Deventer heeft vele historische gebouwen en bezienswaardigheden, waaronder de Waag, de Lebuïnuskerk en het stadhuis. Een dagtrip naar Deventer is zeker de moeite waard als je meer wilt zien van de rijke geschiedenis van deze regio.

De Hanzestadroute

Schalkhaar maakt deel uit van de Hanzestadroute, een fietsroute die langs de oude handelsroutes van de Hanze voert. Deze route voert je langs historische steden en dorpen en biedt een kijkje in de rijke geschiedenis van deze regio.

Het Notarieel Archief

Voor wie geïnteresseerd is in genealogie of lokale geschiedenis, is het Notarieel Archief van Schalkhaar een echte schat. Dit archief bevat informatie over lokale families en bedrijven en biedt een fascinerende blik op het dagelijks leven in Schalkhaar in vroeger tijden.

Het Apeldoorns Kanaal

Het Apeldoorns Kanaal, dat door Schalkhaar loopt, is een ander historisch kunstwerk. Dit kanaal werd gebouwd in de 19e eeuw als een belangrijke vervoersroute voor goederen en mensen. Vandaag de dag wordt het kanaal voornamelijk gebruikt voor recreatie en biedt het vele mooie plekjes om te wandelen en te fietsen.

Het Worpplantsoen

Het Worpplantsoen is een prachtig park aan de overkant van de IJssel, tegenover Deventer. Het park biedt een prachtig uitzicht op Deventer en is een heerlijke plek om te wandelen en te ontspannen. Het park heeft ook een interessante geschiedenis en was vroeger een oefenterrein voor soldaten.

De Oerdijk

Als je graag wandelt of fietst, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Oerdijk. Deze oude weg dateert uit de Middeleeuwen en voert je langs mooie dorpen en historische boerderijen.

De Spikvoorde

De Spikvoorde is een oude boerderij die dateert uit de 17e eeuw en is omgebouwd tot cultureel centrum. Het centrum organiseert regelmatig evenementen en concerten en biedt een interessant kijkje in het lokale culturele leven.

De Schipbeek

De Schipbeek is een klein riviertje dat door Schalkhaar stroomt en is een andere historische bezienswaardigheid. Het riviertje werd vroeger gebruikt voor de scheepvaart en visserij en biedt vandaag de dag vele mooie plekjes om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Conclusie

Schalkhaar is een klein dorpje met een rijke geschiedenis en vele verborgen schatten. Van de oude Nicolaaskerk tot het Sallands Bakkerijmuseum, er zijn vele interessante bezienswaardigheden te ontdekken. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur of gewoon wilt genieten van de mooie natuur, Schalkhaar heeft voor ieder wat wils.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de Nicolaaskerk in Schalkhaar?
De Nicolaaskerk is een historische kerk in Schalkhaar die dateert uit de 12e eeuw. De kerk staat bekend om zijn plafondschilderingen en glas-in-loodramen en is een populaire bezienswaardigheid voor toeristen.

2. Wat is Huize De Haere?
Huize De Haere is een historisch landhuis dat dateert uit de 17e eeuw. Het huis is omgeven door prachtige tuinen en parken en is open voor bezoekers.

3. Wat is het Weteringpad?
Het Weteringpad is een wandelpad dat langs de oude waterwegen van Schalkhaar voert. Onderweg kom je langs historische bezienswaardigheden zoals de oude watermolen en prachtige boerderijen.

4. Wat is het Sallands Bakkerijmuseum?
Het Sallands Bakkerijmuseum is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van brood en gebak. Het museum heeft een uitgebreide collectie bakkerijgereedschap en machines en organiseert regelmatig workshops en demonstraties.

5. Wat is de Hanzestadroute?
De Hanzestadroute is een fietsroute die langs de oude handelsroutes van de Hanze voert. De route voert je langs historische steden en dorpen en biedt een kijkje in de rijke geschiedenis van deze regio.

Over ons

Informatie