Waar je in Stiermarken de lekkerste wijn kunt proeven

Stiermarken is misschien niet de eerste bestemming die bij je opkomt wanneer je aan wijnproeverijen denkt, maar deze regio heeft een verrassende diversiteit aan wijnen die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken. In dit artikel delen we onze favoriete wijnhuizen en wijnroutes in Stiermarken waar je de lekkerste wijnen kunt proeven.

De geschiedenis van wijn in Stiermarken

De wijntraditie in Stiermarken gaat terug tot de Romeinse tijd, maar het was pas in de 19e eeuw dat de wijnteelt echt begon te bloeien. Tegenwoordig is Stiermarken het op drie na grootste wijngebied van Oostenrijk, en staat vooral bekend om zijn witte wijnen, met name de Sauvignon Blanc.

Wijnhuizen om te bezoeken

Weingut Tement

Weingut Tement is een van de beroemdste wijnhuizen in Stiermarken en staat bekend om zijn uitstekende Sauvignon Blanc. Het huis ligt in de heuvels bij Berghausen en biedt een prachtig uitzicht over de wijngaarden. Hier kun je niet alleen de wijnen proeven, maar ook deelnemen aan een rondleiding door de kelder en de productieprocessen.

Weingut Gross

Weingut Gross is gelegen in het zuidoosten van Stiermarken en produceert voornamelijk witte wijnen van hoge kwaliteit, waaronder Sauvignon Blanc, Chardonnay en Muskateller. Het is een familiebedrijf dat al zes generaties lang wijn produceert en biedt verschillende wijnproeverijen aan, variërend van een eenvoudige proeverij tot een proeverij met een selectie van wijnen uit de kelder.

Weingut Sattlerhof

Weingut Sattlerhof in Gamlitz is een ander beroemd wijnhuis in Stiermarken dat bekend staat om zijn Sauvignon Blanc, maar ook andere witte wijnen produceert zoals Chardonnay en Muskateller. Het huis heeft een moderne wijnkelder en een proeflokaal waar je wijnen kunt proeven en kunt genieten van het prachtige uitzicht over de wijngaarden.

Wijnroutes om te verkennen

Südsteiermark Weinstraße

De Südsteiermark Weinstraße is een pittoreske wijnroute van ongeveer 25 km lang door de glooiende heuvels en wijngaarden van Stiermarken. Hier kun je verschillende wijnhuizen en proeflokalen bezoeken, waaronder Weingut Sattlerhof en Weingut Gross.

Thermen-Weinland-Route

De Thermen-Weinland-Route is een andere populaire wijnroute die door Stiermarken loopt en langs verschillende thermale baden en wijnhuizen gaat. Hier kun je niet alleen genieten van de heerlijke wijnen, maar ook ontspannen in een thermaal bad.

Tips voor het proeven van wijn

– Proef de wijn eerst visueel door hem in het glas te draaien en te kijken naar de kleur en helderheid.
– Ruik vervolgens aan de wijn en probeer de geur te identificeren.
– Neem een slok van de wijn en laat deze even in je mond rondgaan om de smaken te ontdekken.
– Spuug de wijn uit in plaats van deze door te slikken om een teveel aan alcohol te voorkomen.
– Drink water tussen de verschillende wijnen door om je smaakpapillen te neutraliseren.

Conclusie

Stiermarken mag dan niet zo bekend zijn als andere wijnregio’s in Europa, maar het heeft zeker zijn eigen charme en verrassingen als het gaat om wijn. We hopen dat deze gids je zal helpen bij het ontdekken van de beste wijnhuizen en routes in Stiermarken en dat je zult genieten van een heerlijke wijnproeverijervaring.

Veelgestelde vragen

Welke druivensoorten worden er verbouwd in Stiermarken?

Stiermarken staat vooral bekend om zijn witte wijnen, met name de Sauvignon Blanc, maar er worden ook andere druiven verbouwd zoals Chardonnay, Muskateller en Welschriesling.

Moet ik van tevoren reserveren voor een wijnproeverij?

Ja, het wordt aangeraden om van tevoren te reserveren bij de meeste wijnhuizen om teleurstelling te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt.

Kan ik wijn kopen bij de wijnhuizen?

Ja, de meeste wijnhuizen bieden de mogelijkheid om wijn te kopen, zodat je ook thuis kunt genieten van je favoriete wijnen.

Kan ik ook eten bij de wijnhuizen?

Sommige wijnhuizen bieden ook de mogelijkheid om te lunchen of dineren in combinatie met een wijnproeverij, maar niet allemaal. Het is het beste om van tevoren te informeren.

Wat is de beste tijd om Stiermarken te bezoeken voor een wijnproeverij?

Het beste seizoen om Stiermarken te bezoeken voor een wijnproeverij is van mei tot oktober wanneer de wijngaarden in volle bloei staan en er verschillende festivals en evenementen worden georganiseerd.

Over ons

Informatie