Wandelen en fietsen in België: de mooiste routes door de natuur

België is het land van chocolade, bier, frieten en wafels. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken in dit kleine landje, zoals prachtige natuurgebieden die uitnodigen om te wandelen of fietsen. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingstocht door de mooiste routes in België.

Wandelen in de Ardennen

De Ardennen zijn het meest bekende natuurgebied van België. Dit prachtige gebied met bergen, bossen, rivieren en watervallen is de ideale bestemming voor wandelaars. Hieronder vind je enkele van de mooiste wandelroutes in de Ardennen:

1. Ninglinspo wandelroute

De Ninglinspo wandelroute is 6 kilometer lang en voert je langs prachtige watervallen, rotspartijen en rivieren. Tijdens deze wandeling kom je helemaal tot rust terwijl je geniet van de stilte en de natuur.

2. Hoge Venen wandelroute

De Hoge Venen is een uitgestrekt natuurgebied dat voornamelijk bestaat uit heidevelden en veengebieden. Deze wandelroute is 8 kilometer lang en brengt je langs de mooiste plekjes van de Hoge Venen.

Wandelen langs de kust

België heeft niet alleen prachtige natuurgebieden, maar ook een indrukwekkende kustlijn. Langs de kust zijn er verschillende wandelroutes die je meenemen langs duinen, stranden en gezellige badplaatsen.

3. Het Zwin

Het Zwin is een natuurgebied aan de kust dat bekend staat om zijn grote aantallen vogels. Tijdens deze wandeling van 6 kilometer kom je langs duinen, slikken en schorren terwijl je geniet van het uitzicht over de zee.

4. De Haan wandelroute

De Haan is één van de mooiste badplaatsen aan de Belgische kust. Deze wandelroute brengt je langs het strand, door de duinen en langs prachtige villa’s uit de Belle Epoque periode.

Fietsen in de Kempen

De Kempen is een regio in het noordoosten van België die zich uitstrekt over de provincies Antwerpen, Limburg en het oosten van Vlaams-Brabant. Hieronder vind je enkele van de mooiste fietsroutes in de Kempen:

5. Fietstocht langs de Nete

Deze fietsroute van 51 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes langs de Nete. Je fietst door pittoreske dorpjes en langs indrukwekkende kastelen en abdijen.

6. Groene Gordelroute

Deze fietsroute van 62 kilometer brengt je langs de groene gordel rond Brussel. Je fietst door het Zoniënwoud, langs de abdij van Rouge-Cloître en het kasteel van Tervuren.

Fietsen in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen is een heuvelachtige streek in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Hier vind je enkele van de zwaarste hellingen uit de wielerklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen. Hieronder vind je enkele van de mooiste fietsroutes in de Vlaamse Ardennen:

7. De Muur van Geraardsbergen

De Muur van Geraardsbergen is één van de bekendste hellingen uit de wielersport. Deze fietsroute van 44 kilometer brengt je langs enkele van de mooiste plekjes in de Vlaamse Ardennen en natuurlijk ook langs de Muur.

8. De Koppenberg

De Koppenberg is één van de steilste hellingen uit de Ronde van Vlaanderen. Deze fietsroute van 63 kilometer brengt je langs enkele van de mooiste plekjes in de Vlaamse Ardennen en natuurlijk ook langs de Koppenberg.

Wandelen en fietsen in Haspengouw

Haspengouw is een regio in het zuiden van Limburg die bekend staat om zijn fruitbomen en bloesems in het voorjaar. Hieronder vind je enkele van de mooiste wandel- en fietsroutes in Haspengouw:

9. Fruitwandeling Borgloon

Deze wandeling van 12 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes in de fruitstreek rond Borgloon. Tijdens deze wandeling kom je langs prachtige boomgaarden, kastelen en kapelletjes.

10. Bloesemroute

Deze fietsroute van 30 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes in Haspengouw in het voorjaar. Tijdens deze fietsroute kom je langs prachtige bloesems en kleurrijke boomgaarden.

Wandelen en fietsen in de Voerstreek

De Voerstreek is een prachtig heuvellandschap in de provincie Limburg. Hieronder vind je enkele van de mooiste wandel- en fietsroutes in de Voerstreek:

11. Wandeling langs de Voer

Deze wandeling van 8 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes langs de Voer. Tijdens deze wandeling kom je langs pittoreske dorpjes, prachtige kastelen en weides vol met bloemen.

12. Fietsen door het Heuvelland

Deze fietsroute van 54 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes in het Heuvelland van de Voerstreek. Tijdens deze fietsroute kom je langs prachtige heuvels, appelboomgaarden en charmante dorpjes.

Wandelen en fietsen in de Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide is een uitgestrekt natuurgebied op de grens tussen België en Nederland. Hieronder vind je enkele van de mooiste wandel- en fietsroutes in de Kalmthoutse Heide:

13. Wandeling door de heide

Deze wandeling van 6 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes in de Kalmthoutse Heide. Tijdens deze wandeling kom je langs uitgestrekte heidevelden, bossen en vennen.

14. Fietstocht door de bossen

Deze fietsroute van 33 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes in de bossen rond de Kalmthoutse Heide. Tijdens deze fietsroute kom je langs prachtige beekjes, vennen en open vlaktes.

Wandelen en fietsen in de Hoge Kempen

De Hoge Kempen is het enige nationale park van België en is gelegen in de provincie Limburg. Hieronder vind je enkele van de mooiste wandel- en fietsroutes in de Hoge Kempen:

15. Wandeling door de Mechelse Heide

Deze wandeling van 8 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes in de Mechelse Heide. Tijdens deze wandeling kom je langs uitgestrekte heidevelden, bossen en vennen.

16. Fietstocht door het Nationaal Park

Deze fietsroute van 34 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Tijdens deze fietsroute kom je langs prachtige beekjes, heidevelden en mijnterrils.

Conclusie

België heeft zoveel te bieden voor wandelaars en fietsers. Van de prachtige Ardennen tot de uitgestrekte kustlijn en de heuvelachtige Vlaamse Ardennen, er is voor ieder wat wils. Vergeet ook niet de fruitstreek Haspengouw, de Voerstreek en de Kalmthoutse Heide te ontdekken. En natuurlijk het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige nationale park van België.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de beste periode om te wandelen in de Ardennen?

De beste periode om te wandelen in de Ardennen is van april tot en met oktober. In de zomer kan het wel erg druk zijn dus probeer de rustigere plekjes op te zoeken.

2. Hoe zwaar zijn de fietsroutes in de Vlaamse Ardennen?

De fietsroutes in de Vlaamse Ardennen zijn over het algemeen vrij zwaar vanwege de vele heuvels en hellingen. Je hebt dus wel wat fietservaring nodig.

3. Is het veilig om te fietsen langs de Belgische kust?

Ja, het is veilig om te fietsen langs de Belgische kust. Er zijn vele fietspaden en speciale routes die je langs veilige wegen leiden.

4. Kunnen honden mee op de wandelroutes in België?

Op de meeste wandelroutes zijn honden toegestaan, maar controleer wel altijd de lokale regels en neem voldoende water en voedsel mee voor je trouwe viervoeter.

5. Zijn er speciale fiets- of wandelroutes voor kinderen?

Ja, er zijn speciale fiets- en wandelroutes voor kinderen die langs kindvriendelijke bezienswaardigheden en speeltuinen passeren. Vraag hierover informatie bij de lokale toeristische dienst.

Over ons

Informatie