Zonnepanelen aanschaffen? Lees dit eerst!

Zonnepanelen zijn belangrijk omdat ze een schone en duurzame manier bieden om elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen maken gebruik van zonne-energie om elektriciteit op te wekken, en deze elektriciteit kan worden gebruikt om een huis of gebouw van stroom te voorzien. Dit helpt bij de energietransitie naar een systeem met minder afhankelijkheid van vervuilende energiebronnen zoals kolen en olie.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit. Deze zonnecellen worden gemaakt van silicium, een veelvoorkomend element op aarde. Wanneer licht op de zonnecellen valt, wordt deze energie opgevangen door de siliciumatomen. Dit veroorzaakt een stroom van elektronen die vervolgens wordt omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit kan worden gebruikt om een huis of gebouw van stroom te voorzien.

Kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen bestaan voornamelijk uit de aanschaf- en installatiekosten. De aanschafkosten van zonnepanelen kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van het systeem, de technologie en het merk. In het algemeen liggen de aanschafkosten tussen de €1.000 en €3.500 per kWp. Installatiekosten kunnen variëren van €1.000 tot €3.000, afhankelijk van de grootte van het systeem en de locatie.

Daarnaast zijn er kosten voor het onderhoud, maar deze zijn beperkt. en de terugverdientijd varieert van 8-12 jaar. Er zijn ook verschillende subsidieregelingen waar gebruiker van kunnen maken.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen varieert, afhankelijk van de grootte van het systeem, de technologie en de locatie. In het algemeen ligt het rendement van zonnepanelen tussen de 15% en 20%.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van hoeveel energie je nodig hebt. Dit wordt meestal bepaald door het vermogen van het systeem, dat wordt uitgedrukt in kWp. Een gemiddeld huishouden heeft een vermogen van ongeveer 3-5 kWp nodig. Het is aangeraden om een professioneel bedrijf in te huren voor het opstellen van een gedetailleerd plan voor de grootte van het systeem en de installatie ervan.

Kan ik zonnepanelen op mijn dak installeren?

Of je zonnepanelen op je dak kunt installeren, is afhankelijk van de grootte van je dak, de oriëntatie en de hellingshoek van het dak. Als je dak groot genoeg is en gericht is naar het zuiden, dan is er een goede kans dat je zonnepanelen kunt installeren.

Wat gebeurt er als er bewolking is of als het nacht is?

Bij bewolking of ‘s nachts zal de hoeveelheid zonlicht die op de zonnepanelen valt afnemen, en dus zal de hoeveelheid opgewekte elektriciteit afnemen. Het is daarom aangeraden om een batterijopslagsysteem of een back-up generator te installeren om de stroomvoorziening te garanderen.

Wat gebeurt er als de zonnepanelen aan het einde van hun levensduur zijn?

Aan het einde van hun levensduur, zonnepanelen moeten worden vervangen. Het is echter aangetoond dat de meeste zonnepanelen nog steeds efficiënt zijn na 25-30 jaar. Bovendien kunnen de panelen vaak gerecycled worden.

Over ons

Informatie