De beste musea van Den Haag – hier moet je zijn voor kunst, geschiedenis en cultuur

Den Haag is een stad vol cultuur, kunst en geschiedenis. Er zijn veel geweldige musea om te bezoeken en elke stadsgids en toeristenbrochure zal aanbevelen om er minstens één te bezoeken. Maar welke musea zijn echt de moeite waard? Hieronder hebben we de beste musea van Den Haag op een rijtje gezet.

Gemeentemuseum Den Haag

Een van de populairste en bekendste musea van Den Haag is het Gemeentemuseum. Het museum heeft een grote collectie moderne en hedendaagse kunst. Het is bekend om zijn De Stijl-collectie en de collectie van Piet Mondriaan. Naast kunst biedt het museum ook tentoonstellingen over mode, muziek en design.

Mauritshuis

Het Mauritshuis is misschien wel het beroemdste museum van Den Haag. Het museum is gevestigd in een prachtig 17e-eeuws gebouw en heeft een uitgebreide collectie oude meesters, waarvan het beroemde schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer een van de highlights is.

Gemeentemuseum Den Haag Escher In Het Paleis

Dit museum is net zo uniek als het werk van de kunstenaar die het inspireerde. Escher in Het Paleis is gehuisvest in het prachtige voormalige winterpaleis van koningin Emma en biedt een uniek inzicht in de wiskundige en artistieke wereld van Maurits Cornelis Escher. Met interactieve tentoonstellingen, galerieruimtes en films en natuurlijk de permanente tentoonstelling van zijn werk, is dit museum zowel leerzaam als leuk.

Museum Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag is het oudste boekenmuseum ter wereld en herbergt meer dan 50.000 boeken uit de middeleeuwen tot de moderne tijd. Met zijn indrukwekkende collectie manuscripten, handgeschreven boeken en geïllustreerde werken is het museum een paradijs voor boekenliefhebbers en een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in bibliotheken, boekdrukken en de geschiedenis van het boek.

Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is een van de meest unieke musea van Den Haag. Het Panorama is een immens cilindervormig schilderij van 14 meter hoog en 120 meter lang. Het panorama is geschilderd door Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw en toont een fantastische 3D-weergave van het strand van Scheveningen en de omliggende gebieden. Het museum biedt ook een interessante tentoonstelling over de geschiedenis van het panorama en virtual reality-ervaringen.

Museon

Museon is het interactieve museum voor cultuur en wetenschap in Den Haag en is perfect voor gezinnen met kinderen. Het museum biedt een breed scala aan tentoonstellingen over verschillende onderwerpen, waaronder natuur, technologie, geschiedenis en cultuur. Het museum heeft ook een volledig gerestaureerde onverwoestbare T-Ford uit 1923 die tentoongesteld wordt.

Haags Historisch Museum

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Den Haag, is het Haags Historisch Museum een must-see. Het museum biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de stad en zijn belangrijkste gebeurtenissen en figuren. Het museum toont ook de ontwikkeling van Den Haag tussen de middeleeuwen en vandaag.

Fotomuseum Den Haag

Het Fotomuseum in Den Haag is niet alleen uniek in Nederland, maar ook in Europa. Het museum is gespecialiseerd in fotografie en toont prachtige werken van zowel nationale als internationale fotografen. Het museum biedt ook educatieve programma’s en workshops aan voor kinderen en volwassenen.

Kinderboekenmuseum

Het Kinderboekenmuseum is een van de leukste musea van Den Haag! Het biedt een interactieve, educatieve en inspirerende omgeving voor kinderen om boeken te lezen, te spelen en te bekijken. Het museum heeft een grote collectie kinderboeken uit verschillende landen en tijdperken.

Louis Couperus Museum

Het Louis Couperus Museum in Den Haag is een hommage aan een van de grootste Nederlandse schrijvers uit de 19e eeuw. Het museum toont vele persoonlijke documenten en voorwerpen van de schrijver, waaronder zijn meest bekende werken, zoals ‘Eline Vere’, ‘De stille kracht’ en ‘Van oude mensen de dingen die voorbijgaan’.

Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn is een klein, gezellig museum in het centrum van Voorburg, net buiten Den Haag. Het museum vertelt het verhaal van de geschiedenis van Voorburg en Leidschendam. Met zijn gevarieerde collectie schilderijen en voorwerpen, is dit museum perfect om meer te weten te komen over de lokale geschiedenis.

Museum Voorlinden

Museum Voorlinden is een modern en hedendaags museum net buiten Den Haag in Wassenaar. Het museum heeft een uitgebreide collectie hedendaagse kunst, waaronder werken van grote namen als Jeff Koons, Damien Hirst en Yayoi Kusama. Het museum is prachtig ontworpen en biedt een indrukwekkende kijk op moderne en hedendaagse kunstwerken.

Beelden aan Zee

Beelden aan Zee is het eerste museum in Nederland dat zich uitsluitend richt op beeldhouwkunst. Het museumpaviljoen biedt een prachtig uitzicht op de zee en heeft een permanente collectie van meer dan 1000 sculpturen uit de afgelopen 50 jaar, variërend van klassieke tot moderne werken.

Museum de Gevangenpoort

Het Museum De Gevangenpoort in Den Haag is gevestigd in een van de oudste gebouwen van de stad. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van justitie, misdaad en straf. Bezoekers kunnen getuige zijn van de gruwelijke straffen die in het verleden werden opgelegd en leren over beroemde gevangenen en ontsnappingspogingen.

M.C. Escher en Mondriaanhuis

Het M.C. Escher en Mondriaanhuis bevinden zich beide in Amersfoort, maar zijn zeker een bezoek waard als je geïnteresseerd bent in deze beroemde kunstenaars. Het Escher-huis biedt een fascinerend inzicht in het leven en werk van Maurits Cornelis Escher, terwijl het Mondriaanhuis het enige museum ter wereld is dat zich volledig richt op de wereldberoemde De Stijl kunstbeweging.

Den Haag heeft een indrukwekkende reeks musea die geschikt zijn voor elk type bezoeker. Of je nu kunst, geschiedenis, cultuur of wetenschap interessant vindt, er is altijd wel een museum dat je zal boeien. Het Gemeentemuseum Den Haag, Mauritshuis, Escher in Het Paleis en het Haags Historisch Museum zijn allemaal must-see musea. Maar ook Mind Mystery, Panorama Mesdag, Museum Meermanno en Voorlinden zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

1. Is er een kortingspas beschikbaar voor meerdere musea in Den Haag?
Ja, er is een Museumpas die je toegang geeft tot tientallen musea in Den Haag en andere steden in Nederland.

2. Kan ik online tickets kopen voor de musea in Den Haag?
Ja, je kunt online tickets kopen voor bijna alle musea in Den Haag.

3. Wat zijn de openingstijden van de musea in Den Haag?
De meeste musea zijn geopend vanaf 10 uur ‘s ochtends en sluiten in de namiddag of avond. Check de website van het museum voor exacte openingstijden.

4. Welke musea zijn het meest geschikt voor kinderen?
Museon, het Kinderboekenmuseum en Panorama Mesdag zijn musea die perfect zijn voor kinderen.

5. Is het mogelijk om een gids te huren voor een rondleiding door de musea in Den Haag?
Ja, veel musea bieden rondleidingen aan met of zonder een gids. Cursussen en workshops zijn ook beschikbaar. Bezoek de websites van de respectievelijke musea voor meer informatie.

Over ons

Informatie