Fietsen door Dwingelderveld: Verken het Nationaal Park vanuit Ruinen

Het Dwingelderveld is een van de meest iconische natuurgebieden van Nederland. Het is een uniek landschap dat bestaat uit heidevelden, bossen, stuifzanden en vennen. Wanneer je dit park bezoekt, word je omringd door de prachtige natuur die bloeit tot in elk seizoen. Je kunt verschillende activiteiten ondernemen in dit park, zoals wandelen, paardrijden en fietsen.

In dit artikel richten we ons op het verkennen van het Dwingelderveld per fiets. We zullen je vertellen hoe je vanuit Ruinen het park kunt ontdekken en de beste routes om te volgen.

De eerste fietsroute begint in Ruinen en neemt je mee rond de randen van het Dwingelderveld. Het grootste deel van deze route is verhard, maar er zijn ook enkele stukken onverharde paden. Het is een route van ongeveer 42 kilometer, die je vanuit Ruinen door verschillende dorpen en gehuchten brengt.

Enkele hoogtepunten van deze route zijn:

1. Echten

Echten is een schilderachtig dorpje aan de rand van het Dwingelderveld. Het is vooral bekend om zijn kasteel, waarvan de bouw dateert uit de 13e eeuw. Het kasteel is niet opengesteld voor het publiek, maar je kunt het wel vanaf de buitenkant bewonderen terwijl je door het dorp fietst.

2. Lhee

Lhee is een klein dorpje dat bekendstaat om zijn mooie kerk. Deze kerk heeft een opvallende torenspits en is gebouwd in de 13e eeuw.

3. Benderse

Benderse is een gehucht in de buurt van het Dwingelderveld. Het bestaat uit slechts enkele huizen, maar het is een mooie plek om even uit te rusten en een foto te maken.

4. Anholt

Anholt is een klein dorpje aan de rand van het Dwingelderveld. Het heeft een prachtige kerk met een opvallende toren. Het dorpje zelf is erg rustig en vredig.

5. Lheebroek

Lheebroek is een klein buurtschap in de buurt van het Dwingelderveld. Het is een perfecte plek om even te ontspannen en te genieten van het uitzicht op de natuur.

6. Hezenes

Hezenes is een klein buurtschap aan de noordkant van het park. Het is vooral bekend vanwege de Hezenesweg, die een van de mooiste straatjes van heel Nederland is.

7. Het Dwingelderveld

Het hoogtepunt van deze route is uiteraard het Dwingelderveld zelf. Hier kun je genieten van de prachtige natuur en de mooie uitzichten. Het Dwingelderveld heeft een oppervlakte van meer dan 3000 hectare en is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuur.

De tweede fietsroute begint ook in Ruinen, maar gaat deze keer naar het dorpje Diever en terug. Dit is een kortere route van ongeveer 26 kilometer, die je vooral langs verharde fietspaden brengt.

Enkele hoogtepunten van deze route zijn:

1. Diever

Diever is een klein dorpje dat vooral bekendstaat om zijn openluchttheater. Dit theater is gebouwd in een oude steengroeve en biedt plaats aan meer dan 2000 mensen.

2. Drents-Friese Wold

Deze route brengt je ook door het Drents-Friese Wold, dat net als het Dwingelderveld een uniek natuurgebied is. Hier kun je genieten van de prachtige natuur en de mooie uitzichten.

3. Boswachterij Ruinen

Boswachterij Ruinen is een prachtig bosgebied aan de rand van Ruinen. Het is de perfecte plek om even te ontspannen en te genieten van de natuur.

Het Dwingelderveld is een prachtig park dat absoluut een bezoek waard is. Fietsen door het park is een geweldige manier om de natuur te verkennen en de hoogtepunten van het park te bekijken. Of je nu kiest voor de fietsroute vanuit Ruinen of de route naar Diever, je zult gegarandeerd genieten van de prachtige omgeving.

1. Moet ik mijn eigen fiets meenemen naar Dwingelderveld?

Het is aan te raden om je eigen fiets mee te nemen naar het Dwingelderveld, maar er zijn ook fietsverhuurders in de buurt.

2. Is het veilig om door het Dwingelderveld te fietsen?

Ja, het is veilig om door het Dwingelderveld te fietsen, maar wees wel voorzichtig op de onverharde paden.

3. Wat is de beste tijd van het jaar om het Dwingelderveld te bezoeken?

Het Dwingelderveld is het hele jaar door prachtig, maar de beste tijd om het park te bezoeken is in de lente of de zomer.

4. Kan ik mijn hond meenemen naar het Dwingelderveld?

Ja, je mag je hond meenemen naar het Dwingelderveld, maar houd hem wel aangelijnd.

5. Zijn er plaatsen om te overnachten in de buurt van het Dwingelderveld?

Ja, er zijn verschillende accommodaties in de buurt van het Dwingelderveld, van campings tot hotels.

Over ons

Informatie