Wandelen en fietsen in Ophemert: 3 prachtige routes

Ophemert is een mooi dorp in de provincie Gelderland, gelegen aan de rivier de Waal. Het landschap rondom Ophemert is zeer gevarieerd, bestaande uit uiterwaarden, bossen en polderlandschap. Het is dan ook een uitstekend gebied om te wandelen en te fietsen. In dit artikel bespreken we drie prachtige routes die je kunt nemen om de omgeving van Ophemert te verkennen.

Route 1: De uiterwaarden van de Waal

De eerste route brengt je langs de uiterwaarden van de Waal. Deze route is ongeveer 6 kilometer lang en voert langs de rivier de Waal en door het gebied dat bekend staat als de ‘Bommelerwaard’. Je kunt deze route starten bij het parkeerterrein aan de Marsstraat in Ophemert. Je volgt de dijk langs de Waal en geniet van het prachtige uitzicht op de rivier en de uiterwaarden. Onderweg kom je vele vogelsoorten tegen, zoals ganzen, eenden, zilverreigers en blauwe reigers. Na enkele kilometers wandelen kom je bij het dorpje Varik. Hier kun je even een pauze nemen en een drankje nemen bij een van de lokale cafés. Na de pauze vervolg je de route langs de dijk terug naar Ophemert.

Route 2: Het Elzenbos in Ophemert

De tweede route voert je door het Elzenbos in Ophemert. Deze route is ongeveer 5 kilometer lang en voert je langs de oevers van de Waal en door het Elzenbos. Je kunt deze route starten bij de parkeerplaats aan de Waaldijk in Ophemert. Vanaf hier volg je de bospaden door het Elzenbos. Dit bos is bekend om zijn vele elzen en ooievaars die hier broeden. De route voert je ook langs de Waal, waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht op de rivier en de schepen die voorbij komen. Na de wandeling kun je even bijkomen op het terras van het plaatselijke café langs de Waal.

Route 3: Polderlandschap bij Est

De derde route voert je door het prachtige polderlandschap bij Est. Deze route is ongeveer 10 kilometer lang en voert je langs de rivier de Waal en door de polders rondom Est. Je kunt deze route starten bij de parkeerplaats aan de Marsstraat in Ophemert. Vanaf hier volg je de dijk langs de Waal tot aan het dorpje Est. Hier kun je even een pauze nemen en genieten van het uitzicht op de polderlandschappen. Na de pauze vervolg je de route door de polders bij Est. Deze polders zijn bekend om hun vele fruitboomgaarden en boerderijen. Op de route kom je ook langs enkele historische boerderijen en kerken. Na de wandeling kun je even uitblazen bij de lokale boerderijwinkel en genieten van streekproducten zoals appels, peren en kersen.

Conclusie

Ophemert is de ideale bestemming voor wie wil genieten van de natuur en het buitenleven. De omgeving van Ophemert biedt talloze mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Met deze drie prachtige routes heb je alvast een goed idee van wat er zoal te zien en te doen is in deze mooie regio van Nederland.

Veelgestelde vragen

1. Is het veilig om te wandelen en te fietsen in de omgeving van Ophemert?

Ja, het is veilig om te wandelen en te fietsen in de omgeving van Ophemert. De paden zijn goed onderhouden en er is weinig verkeer in de omgeving.

2. Zijn er fietsverhuurders in de buurt van Ophemert?

Ja, er zijn enkele fietsverhuurders in de buurt van Ophemert. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de plaatselijke fietsenwinkel of bij een van de vele hotels in de omgeving.

3. Worden de routes goed aangegeven?

Ja, de routes zijn goed aangegeven met bordjes en markeringen. Daarnaast zijn er ook diverse wandelkaarten verkrijgbaar bij de VVV en toeristeninformatiepunten in de omgeving.

4. Kan ik mijn hond meenemen op deze routes?

Ja, op alle routes zijn honden toegestaan, mits aangelijnd. Houd er wel rekening mee dat sommige delen van de route over particulier terrein lopen waar geen honden zijn toegestaan.

5. Is er onderweg gelegenheid om iets te eten of te drinken?

Ja, op alle routes zijn er verschillende plekken waar je iets kunt eten of drinken. Denk hierbij aan lokale cafés, terrassen en boerderijwinkels. Zorg wel dat je voldoende drinken en snacks meeneemt voor onderweg.

Over ons

Informatie