Wandelen in de omgeving van Ruinen: De mooiste routes op een rijtje

Als je van natuur houdt en graag actief bezig bent, dan is wandelen in de omgeving van Ruinen zeker de moeite waard. Hier vind je prachtige routes die je langs de mooiste plekjes van Drenthe leiden. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon eens lekker wilt ontspannen, er is voor ieder wat wils.

In deze blog zetten we de mooiste wandelroutes in de omgeving van Ruinen voor je op een rijtje. Van korte tochten tot lange dagtrips en alles daartussenin. Met deze routes ontdek je de ongerepte natuur van Drenthe zoals je het nog nooit gezien hebt.

1. Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Dit gebied is een walhalla voor wandelaars. Hier vind je verschillende routes van verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden. Van een korte route van 2,5 kilometer tot een lange route van 16 kilometer. Je komt hier niet alleen heide tegen, maar ook bossen, vennen en graslanden. Sta vroeg op en begin de dag met deze prachtige wandeling.

2. Wandeling door het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is een prachtig bosgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Hier kun je met gemak meerdere dagen doorbrengen, maar ook voor een dagtocht is dit gebied geschikt. Er zijn verschillende routes uitgezet, variërend van 2 tot 11 kilometer. Je wandelt door bossen en over heidevelden en komt onderweg langs charmante dorpjes en landgoederen.

3. Rondje rondom Ruinen

De naam zegt het al: deze route leidt je rondom het pittoreske dorpje Ruinen. Dit is een korte wandeling van ongeveer 5 kilometer, maar je komt onderweg wel langs verschillende bezienswaardigheden. Zo loop je door het prachtige bosgebied van het Dwingelderveld en langs de oude havezate De Oldenhof. De route is goed bewegwijzerd, dus je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen.

4. Groot fiets- en wandelrondje Havelte Oost

Deze lange wandelroute van zo’n 15 kilometer begint en eindigt in Havelte. De route voert langs de mooiste plekjes in de omgeving en is geschikt voor de meer ervaren wandelaar. Onderweg kom je langs diverse hunebedden en grafheuvels uit de prehistorie. Daarnaast wandel je door een prachtig heidegebied en langs een paar bijzondere beekjes.

5. Wandelroute NP Drentsche Aa

Als je van afwisseling houdt, dan is deze wandelroute door Nationaal Park Drentsche Aa een goede keuze. Deze route van 10 kilometer voert je langs bossen, heidevelden en beekdalen. Ook kom je langs verschillende kleine dorpjes. Onderweg kun je genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

6. Rondje om Echten

Dit is een korte, maar mooie wandelroute rondom het plaatsje Echten. De route voert je door het bos en langs de oevers van een charmant beekje. Onderweg kom je langs een oude korenmolen en leuke terrasjes waar je wat kunt eten en drinken. Ideaal voor een rustig ochtendwandelingetje.

7. Wandeling door Reestdal

Het Reestdal is een prachtige, groene vallei op de grens van Drenthe en Overijssel. Hier vind je rust, ruimte en stilte. De wandelroute door Reestdal is 17 kilometer lang, maar is goed te doen dankzij de vele vlakke stukken. Je wandelt door bossen en langs de oevers van het riviertje De Reest. Onderweg kom je langs oude boerderijen en fraaie landgoederen.

8. Rondje Havelte West

Ook deze wandelroute begint en eindigt in Havelte. De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en voert je over de heide en langs bossen. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

9. Wandelen bij de Stroeten

Deze wandelroute voert je langs de prachtige heidevelden en landerijen bij de Stroeten. De wandelroute is ongeveer 11 kilometer lang en voert je door de natuurlijke omgeving van Eursinge. Onderweg kom je langs mooie natuurgebieden en kun je genieten van de rust en stilte.

10. Rondje om het Hijkerveld

Het Hijkerveld is een natuurgebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Deze wandeltocht voert je langs de randen van het Hijkerveld, waar je kunt genieten van prachtige uitzichten over dit unieke gebied. De route is ongeveer 9 kilometer lang en voert je langs verschillende dorpjes en boerderijen.

11. Wandelen bij de Dwingeloose Heide

De Dwingeloose Heide is een van de mooiste en meest uitgestrekte heidegebieden van Nederland. Hier wandel je door een afwisselend landschap met heide, bos en vennen. Er zijn verschillende routes uitgezet, variërend van 1 tot 18 kilometer. Zo kunnen zowel de beginnende als de ervaren wandelaar hier terecht.

12. Wandeling door het Holtingerveld

Het Holtingerveld is een bijzonder natuurgebied waar je prachtig kunt wandelen. Hier kun je genieten van de stilte en de natuurlijke omgeving. Er zijn verschillende routes uitgezet, variërend van 2 tot 12 kilometer. Onderweg kom je langs indrukwekkende hunebedden en grafheuvels uit de prehistorie.

13. Rondje bij Lheebroekerzand

Deze wandelroute voert je langs het fraaie Lheebroekerzand, een prachtig heidegebied dat bekend staat om zijn bijzondere flora en fauna. De wandelroute is ongeveer 5 kilometer lang en voert je door een afwisselend landschap van bossen en heidevelden.

14. Wandelen bij het Doldersummerveld

Het Doldersummerveld is een bijzonder natuurgebied dat zich uitstrekt over Drenthe en Overijssel. Hier kun je prachtig wandelen door bossen en langs heidevelden. Er zijn verschillende routes uitgezet, variërend van 2 tot 12 kilometer. Onderweg kom je langs oude boerderijen en fraaie landgoederen.

15. Rondje Holtingerzand

Het Holtingerzand is een bijzonder gebied waar je prachtig kunt wandelen. Dit gebied staat bekend om zijn uitgestrekte heidevelden en bossen. De wandelroute is ongeveer 5 kilometer lang en voert je langs de mooiste plekjes van het gebied.

Conclusie

Wandelen in de omgeving van Ruinen is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Er zijn genoeg prachtige routes uitgezet die je langs de mooiste plekjes van Drenthe leiden. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon voor de ontspanning gaat, er is voor ieder wat wils. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op pad.

Veelgestelde vragen

1. Is het veilig om in de natuur te wandelen?
Ja, wandelen in de natuur is over het algemeen veilig zolang je je aan de regels en aanwijzingen houdt. Wees wel voorzichtig en respecteer de natuurlijke omgeving.

2. Wat moet ik meenemen voor een wandeling in de natuur?
Neem altijd voldoende water, eventueel wat eten, en geschikt schoeisel mee tijdens een wandeling in de natuur.

3. Kan ik met mijn hond wandelen in de natuur?
Ja, op veel plaatsen zijn honden welkom bij het wandelen in de natuur, maar let op de regels die van toepassing zijn.

4. Zijn er speciale wandelroutes voor kinderen?
Ja, op veel plaatsen zijn er speciale wandelroutes voor kinderen die bijvoorbeeld educatieve elementen bevatten.

5. Moet ik betalen om te wandelen in de natuur?
In sommige gebieden moet je betalen om te wandelen, maar op veel plaatsen is wandelen in de natuur gratis. Check daarom altijd vooraf de lokale regels en tarieven.

Over ons

Informatie